Israel pausarà diàriament els atacs al sud de Gaza per a permetre l'entrada d'ajuda humanitària

La decisió de parar l'ofensiva –entre les 08:00 h i les 19:00 h–, s'ha produït després de mantindre "discussions amb l'ONU i organitzacions internacionals", han dit les forces armades israelianes

Mapa
Mapa de la ruta de les "pauses humanitàries" diàries israelianes entre Kerem Shalom, al sud, i l'Hospital Europeu de Khan Yunis / @IDF (compte d'Israel Defense Forces en X)
16 de juny 2024 - 10:21

L'exèrcit israelià ha anunciat este diumenge que d'ara en avant, pararà diàriament els atacs al sud de la Franja de Gaza entre les 08:00 hores i les 19:00 hores per a permetre la distribució d'ajuda humanitària en la zona.

La decisió es produeix després de mantindre "discussions amb l'ONU i organitzacions internacionals", han dit les forces armades israelianes en un comunicat.

En un mapa compartit per les autoritats, pot veure's la ruta de les "pauses humanitàries" diàries israelianes entre l'encreuament de Kerem Shalom, al sud, fins a l'Hospital Europeu de Khan Yunis.

Des que l'exèrcit israelià va entrar a Rafah, al sud de la Franja de Gaza, a començament del mes passat, el pas fronterer cap a Egipte –per on creuava gran part de l'ajuda humanitària a l'enclavament– està tancat, i pel de Kerem Shalom, també al sud, a penes entra subministrament de manera esporàdica.

La situació ha obligat a tancar hospitals i clíniques i ha servit per a agreujar una crisi humanitària que ja era catastròfica, segons han denunciat organismes internacionals com Metges Sense Fronteres.

Segons l'exèrcit, les pauses diàries als atacs començaren este dissabte.

En un comunicat posterior, les forces israelianes han deixat clar que la decisió no implica un cessament de les hostilitats al sud, i emfatitzen que els atacs a la localitat de Rafah continuaran. També asseguren que la ruta desmilitaritzada només podrà ser utilitzada per al transport d'ajuda humanitària, és a dir, que els civils no podran usar-la per a desplaçar-se.

L'anunci arriba un dia després que l'exèrcit israelià va viure una de les jornades més mortíferes a Gaza des del començament de la guerra, amb la mort de huit soldats després d'explotar el vehicle blindat en què viatjaven pel sud de la Franja. L'explicació de les forces armades apunta que l'explosió d'una bomba va impactar en el vehicle, que anava carregat amb material explosiu, i això va provocar que esclatara i desencadenara una gran detonació.

Les forces israelianes han publicat este diumenge els noms de cinc dels huit soldats mort en l'incident, i també han informat de la mort este dissabte de dos reservistes al nord de l'enclavament, en l'explosió d'un tanc.

Des que va començar la guerra entre Israel i Hamàs, a Gaza han mort almenys 309 soldats israelians. Mentrestant, uns 37.296 gazians han perdut la vida, la majoria dones i xiquets, en els constants atacs de l'exèrcit israelià sobre la Franja.

També et pot interessar

stats