Israel mata almenys 46 persones a Síria en el bombardeig més mortífer en tres anys

La milícia xiïta Hezbol·là havia atacat dos municipis israelians, en resposta a la mort de huit persones al Líban en un bombardeig de l'aviació de Tel-Aviv

El bombardeig israelià sobre Síria augmenta les tensions entre els dos països / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de març 2024 - 09:22 Actualitzat: 29 de març 2024 - 22:53

L'aviació israeliana ha matat almenys 46 persones en diversos atacs en la matinada a la ciutat d'Alep, a Síria. Entre els objectius hi ha l'Aeroport Internacional d'Alep —a uns 350 quilòmetres al nord de Damasc— i diverses àrees en la ciutat. L'Observatori Sirià de Drets Humans ha informat que hi ha hagut impactes sobre instal·lacions militars sirianes i un depòsit d'armes de l'agrupació proiraniana Hezbol·là. Han mort 36 soldats sirians i sis milicians del grup xiïta, segons el balanç de l'observatori sobre l'atac israelià, el més mortífer en els últims tres anys i el que fa 28 en el que portem de 2024.

En paral·lel, el Ministeri de Defensa assegura haver respost contra diversos atacs amb drons llançats des d'Idlib i la zona rural occidental d'Alep contra civils, que atribueix al Front Jabhat Al Nusra, que agrupa les milícies de l'extinta filial d'Al-Qaeda, ara integrades en l'anomenat l'Organisme d'Alliberament del Llevant. L'aliança islamista controla la major part d'Idlib, considerat l'últim bastió opositor del país, i on des de 2020 està en vigor un alto el foc acordat per Turquia (valedora de l'oposició siriana) i Rússia, aliada del Govern del president sirià Bachar al Asad.

La situació a Síria constata l'expansió internacional de la guerra sobre la Franja de Gaza, que ha avivat la tensió a les fronteres amb Israel. En les últimes hores Hezbol·là ha atacat des del Líban amb projectils, artilleria i míssils dues de les localitats més septentrionals de l'estat jueu: Goren i Shlomi. Amb les accions, el grup islamista d'inspiració xiïta respon als bombardejos israelians que anit van matar almenys huit persones en dos punts del sud del Líban, entre combatents de diferent signe, paramèdics i civils.

En una primera resposta contra els nous atacs a Síria, Hezbol·là ha llançat diversos míssils d'alt calibre, amb capacitat per a portar ogives de fins a mitja tona, contra una caserna militar al nord d'Israel.

Aquests atacs al Líban i Síria, excepcionals malgrat la freqüència creixent, són el dia a dia a la Franja de Gaza. Almenys dotze persones han mort en una vivenda de Rafah, a l'extrem sud de l'enclavament palestí, on l'ofensiva israeliana suma ja més de 32.000 morts.

Violència a Cisjordània, atemptats al comerç marítim i amenaça de Daesh

L'expansió del conflicte afecta també la Cisjordània ocupada, que viu la pitjor escalada de violència en vint anys, i la principal ruta marítima comercial des d'Àsia fins al Mediterrani, pels atacs de les milícies houthis als mercants comercials que volen traspassar el golf d'Aden en protesta per la incursió militar israeliana.

Prompte, però, podria arribar també al món occidental. El grup islamista Daesh —l'autoanomenat Estat Islàmic— ha fet una crida a atemptar de manera individual contra Europa i els Estats Units per a fer costat als musulmans en la guerra a Gaza. En un missatge de veu de 41 minuts difós en Telegram, d'autenticitat no verificada, un portaveu ha enviat un "missatge de recordatori" als musulmans per a dir que el que s'està fent ara als musulmans a Gaza és "el el doble del que han patit fa uns anys els germans a Síria, Líbia, l'Iraq, el Sinaí (Egipte) i el Iemen".

També et pot interessar

stats