Israel executa l'anunciada represàlia contra l'Iran amb un atac selectiu

L'Iran assegura que no ha patit danys i insinua que no respondrà a l'agressió, que segons una font israeliana ha volgut posar en evidència la vulnerabilitat de Teheran

En imatge, l'escut antimíssils d'Israel reacciona al llançament de projectils iranians, dissabte passat
En imatge, l'escut antimíssils d'Israel reacciona al llançament de projectils iranians, dissabte / Amir Cohen (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 d'abril 2024 - 08:26 Actualitzat: 19 d'abril 2024 - 10:40

L'Iran ha activat les defenses antiaèries després de registrar diverses explosions a la província d'Esfahan, en el centre del país, on hi ha instal·lacions nuclears, que segons Teheran i l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica ha assegura que han quedat intactes.

Un alt funcionari estatunidenc citat per la cadena ABC ha confirmat el llançament de míssils i drons en represàlia per l'atac massiu del dissabte passat, amb més de 300 projectils que va neutralitzar el sistema de defensa antiaèri . En les últimes hores el gabinet de guerra d'Israel i el primer ministre Netanyahu havien assegurat que contestarien a l'agressió. Un atac amb què Teheran va castigar el bombardeig israelià, amb tretze morts, contra la seua ambaixada a Síria.

Ni Israel ni els Estats Units s'han pronunciat oficialment sobre l'atac. The Washington Post assegura tindre confirmació oficial de l'autoria per part d'una font israeliana. Segons aquesta font, l'atac aeri vol demostrar a Teheran que els israelians tenen capacitat d'arribar amb les armes al centre del país persa.

L'Iran nega que s'hagen produït danys i reobri els aeroports

L'Iran ha negat aquest divendres que s'haja produït un atac amb míssils i ha anunciat que les defenses aèries han derrocat diversos drons. La informació més precisa reporta “tres explosions” prop de la base aèria de Shekari, en el nord d'Esfahan.

"No hem tingut danys ni accidents" ha afirmat el comandant de l'Exèrcit a la provincia, Siavosh Mihan-Dust, en una intervenció en la televisión estatal iraniana. El país ja ha reobert els aeroports, entre ells, els dos aeròdroms de la capital, que va tancar després de sentir-se "fortes explosions", enmig de les tensions per l'anunciada represàlia d'Israel.

L'Exèrcit de l'Iran insinua que no respondrà a l'agressió

L'Iran ha advertit que podria revisar la seua “doctrina nuclear”, fins ara d'ús exclusivament, si Israel posava en risc els seus centres atòmics i va amenaçar Tel-Aviv de respondre "en segons" i "amb armes no usades fins ara" qualsevol represàlia per l'atac de dissabte.

No obstant això, el comandant en cap de l'Exèrcit iranià, Abdul Rahim Musavi, ha insinuat que no es contraatacarà. Davant la pregunta de si respondrà a l'agressió, Musavi ha manifestat que "ja s'ha vist la resposta de l'Iran", en una aparent al·lusió a l'atac de dissabte.

L'atac a l'Iran, un episodi més de la tensió a l'Orient Pròxim que ha disparat l'ofensiva israeliana a la Franja de Gaza, ha desdibuixat la notícia de la jornada sobre el conflicte, que s'havia produït poc abans; el veto dels EUA en el Consell de Seguretat de l'ONU al reconeixement de Palestina com a estat membre de ple dret de les Nacions Unides.

També et pot interessar

stats