Israel endureix el bloqueig de Gaza mentre s'hi acosta el segon vaixell de la flotilla de la llibertat

Des d'ahir està tallat el subministrament de combustibles a la franja, la qual cosa posa en perill la producció d'electricitat i la mobilitat.

El vaixell Freedom, camí de Gaza
El vaixell Freedom, camí de Gaza / Freedom Flotilla Coalition

El segon vaixell dels tres que conformen la flotilla de la llibertat estava a 40 milles de Gaza a les set de la vesprada. L'organització internacional que envia estos vaixells a Gaza, Freedom Flotilla Coalition, està pendent del moment en què l'armada israeliana detindrà l'embarcació. Fa tres dies ja es va impedir l'arribada del primer vaixell, del qual formava part la valenciana Emilia Nácher, que ahir va ser deportada a Espanya.

La flotilla de la llibertat porta ajuda humanitària a Gaza, però també té la intenció de cridar l'atenció sobre el bloqueig imposat per Israel.

La franja de Gaza té una de les densitats de població més altes del món. Els dos milions d'habitants  disposen d'un minúscul territori de 365 quilòmetres quadrats. Estan sotmesos a un bloqueig imposat per Israel, que té el suport d'Egipte, des de fa 11 anys, des que els integristes de Hamas tenen el control de la franja i hi governen de facto. Mahmud Abbas governa Cisjordània, on Al-Fatah continua sent el grup majoritari.

Israel administra el bloqueig en funció de les conjuntures polítiques. Des del 30 de març, els palestins de la franja protesten cada divendres en el que ells anomenen ‘la marxa del retorn’. Cada cap de setmana es produeix algun mort en els enfrontaments entre els palestins i l'exèrcit israelià.

Israel respon amb foc real als globus inflamables que els palestins llancen sobre el territori hebreu i que, constantment, provoquen incendis i pèrdues en el camp.

Ahir, Israel va endurir el bloqueig tancant el pas al subministrament de combustible, la qual cosa provoca problemes de producció d'electricitat i de mobilitat. Aquest juliol passat ja va estar tallat durant uns dies el pas del combustible.

Si el bloqueig es manté, la franja serà inhabitable al 2020, segons els informes de l'Agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins.

També et pot interessar

stats