Israel dona aprovació preliminar a Xipre per a crear un corredor humanitari marítim amb Gaza

Almenys 100.000 desplaçats interns a Gaza han arribat a Rafah, en l'extrem sud de la franja, en els últims dies

Palestins es reuneixen en el lloc d'un atac israelià contra una casa en Rafah, en el sud de la Franja de Gaza, aquest divendres
Palestins es reuneixen en el lloc d'un atac israelià contra una casa a Rafah, en el sud de la Franja de Gaza, aquest divendres / Fadi Shana (Reuters)

Israel ha donat aprovació preliminar a Xipre per a l'establiment d'un corredor marítim humanitari per a l'enviament i lliurament d'ajuda humanitària a Gaza, sota rígid setge israelià després de l'inici de la guerra amb Hamàs a l'octubre.

Fa poc més d'una setmana, Israel va anunciar la ràpida obertura del corredor, que haurà d'estar subjecte a inspecció de seguretat i "supervisió israeliana" a Xipre abans que es porte ajuda humanitària a Gaza, segons ha dit Lior Hayat, portaveu del Ministeri d'Exteriors d'Israel.

Encara no hi ha una data clara per a obrir aquesta via, que implicaria el lliurament de més ajuda humanitària a l'enclavament, immers en una dura crisi humanitària per falta d'aigua, menjar, recursos mèdics o combustible.

"Hi ha una autorització bàsica per a usar aquesta ruta, però encara queden alguns problemes logístics que han de ser resolts", ha matisat Hayat.

El Consell de Seguretat de l'ONU va aprovar la setmana passada una resolució que demanava l'enviament de més ajuda humanitària a la Franja i la designació d'un coordinador per a accelerar el procés.

Xipre, a unes de 210 milles nàutiques de Gaza, es va proposar com a punt de partida del corredor humanitari per a focalitzar el lliurament d'ajuda humanitària a Gaza des de l'illa i, entre les qüestions que estarien per resoldre, està la seguretat dels vaixells que viatgen a Gaza, com també qui seria receptor de les ajudes.

Rafah ha rebut uns 100.000 nous desplaçats en pocs dies

D'altra banda, almenys 100.000 desplaçats interns a Gaza han arribat a Rafah, en l'extrem sud de la franja, en els últims dies, fugint de la intensificació de les hostilitats en Kahn Yunis (sud) i Deir al-Balah (centre), segons l'informe diari de Nacions Unides sobre el conflicte.

El nou flux de desplaçats, en una zona amb uns 12.000 habitants per quilòmetre quadrat, està empitjorant les ja abans males condicions en la zona, amb recursos molt limitats i amuntegament en els refugis, segons l'ONU.

Entre la vesprada del 27 de desembre i la del 28 de desembre l'ONU va rebre informacions d'atacs que van causar la mort d'almenys 210 palestins a Gaza.

Dijous es van registrar una vegada més atacs a instal·lacions sanitàries, en aquesta ocasió, en la rodalia de l'Hospital Al-Amal a Khan Yunis, on van morir almenys deu persones. 31 persones més havien mort un dia abans als voltants de l'hospital.

També et pot interessar

stats