Israel ataca un centre de refugiats de l'ONU a Rafah i assetja dos hospitals de Khan Yunis

Hamàs rebutja l'oferta de treva temporal d'Israel per a un nou bescanvi d'ostatges per presoners i exigeix ara un alto el foc de deu a quinze anys

Un grup palestins tracten de rescatar persones atrapades sota els enderrocs d'una mesquita de Rafah destruïda per un bombardeig israelià
Un grup de palestins tracten de rescatar persones atrapades sota els enderrocs d'una mesquita de Rafah destruïda per un bombardeig israelià / Reuters

L'ofensiva d'Israel a la Franja de Gaza compleix 110 dies, amb una escalada militar al sud de l'enclavament que continua cobrant-se vides palestines, i sense un acord de treva a la vista que permeta aturar la guerra i alliberar els ostatges de Hamàs. 

Un tanc israelià ha atacat un centre de refugiats de les Nacions Unides a Rafah, que allotjava 800 persones. Hi ha almenys nou morts i més de setanta ferits. El campament està prop de la frontera amb Egipte, una zona teòricament segura. L'atac ha generat una nova advertència per part dels Estats Units, que ha recordat a Israel que té la responsabilitat de protegir els civils, recomanacions que no han evitat la mort de 25.700 palestins en l'operació militar, la gran majoria dones i menors d'edat.  

Palestins busquen persones desaparegudes sota les runes de la mesquita del camp de refugiats de Rafah destruida en un bombardeig israelià
Palestins busquen persones desaparegudes sota les runes de la mesquita del camp de refugiats de Rafah destruida en un bombardeig israelià / Haitham Imad (Reuters)

Als voltants de Rafah es concentra la meitat dels palestins desplaçats de la part nord i central de la Franja —1,9 dels 2,3 habitants—. I fins als campaments de la zona havia recomanat Israel que es desplaçara part de la població de Khan Yunis, la principal ciutat del sud, on centra des de fa setmanes els atacs. 

Allí la infanteria de Tel-Aviv manté per tercer dia consecutiu el setge als dos principals hospitals, Al-Amal i Al-Nasser. El primer, gestionat per la Mitja Lluna Roja, alberga uns 7.000 desplaçats per la violència, a més de centenars de ferits. Mentrestant, Al-Nasser fa front "a una greu situació sanitària a l'interior" per l'acumulació de pacients i evacuats, segons les autoritats sanitàries de la Franja. 

Les ofertes de treva, paper banyat

Les propostes de treva que s'han posat damunt la taula en els últims dies continuen sent, de moment, paper banyat. Els principals mitjans de comunicació israelians asseguren que Hamàs ha rebutjat l'oferta d'Israel per a reprendre l'alliberament d'ostatges a canvi de presos palestins i una treva militar temporal de l'ofensiva, segons ha traslladat Qatar, que exerceix de mediador amb Egipte. En les últimes setmanes, Hamàs s'ha mostrat disposat a alliberar els ostatges sempre que Israel es comprometa a un alto el foc permanent, una condició a la qual es nega el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Segons el Canal 12 israelià, Hamàs ha endurit la postura i condiciona ara l'acord per a l'alliberament d'ostatges a un alto el foc que dure entre deu i quinze anys. No obstant això, els mitjans israelians, citant fonts de la negociació, asseguren que hi ha possibilitats d'abordar altres propostes.

També et pot interessar

stats