Irlanda vota a favor de la despenalització de l'avortament segons els sondejos

Quasi el 70% dels ciutadans aposten per derogar la llei actual, una de les més restrictives d'Europa.

Cartells a favor i en contra de l'avortament al costat d'un cartell que indica un col·legi electoral a Dublín

Irlanda ha acceptat reformar la Constitució per a eliminar la normativa vigent, una de las més restrictives i controvertides d'Europa. Així apunten dos enquestes realitzades a peu d'urna per la cadena pública RTE i el diari Irish Times, que destaquen que l'alta participació ha resultat clau per a la rotunda victòria de "sí". 

Ambdós sondejos indiquen que el 69% i el 68% dels votants respectivament donen suport a la proposta del Govern del partit Fine Gael. La reforma permetrà avortar sense restriccions durant les 12 primeres setmanes de gestació. 

La llei de l'avortament d'Irlanda, encara vigent, només permet la finalització de l'embaràs en circumstàncies excepcionals, com ara els casos en els quals la vida de la mare corre perill, però no inclou l'avortament en casos de violacions o malformacions del fetus. Aquest és un referèndum històric per a un país de forta tradició catòlica en el qual més de tres milions de ciutadans estaven cridats a les urnes. Els col·legis electorals van romandre oberts des de les 7 del matí fins a els 10 de la nit. Com ja va ocórrer en la consulta de 2015 per a legalitzar el matrimoni homosexual, una gran part d'irlandesos residents fora del país es va traslladar a l'illa per a no perdre's una "oportunitat única en tota una generació", segons el primer ministre Leo Varadkar. 

També et pot interessar

stats