Irlanda multa Meta amb 1.200 milions per incomplir la normativa de privacitat de les dades d'usuaris

És la segona infracció més elevada després d’una altra imposada a Amazon el 2021 per no respectar la protecció de dades

Meta llança subscripcions de pagament per alguns serveis en paral·lel a acomiadaments massius
La multa imposada a Meta és més elevada que la de 746 milions imposada a Amazon fa dos anys / Rokas Tenys

La Comissió de Protecció de Dades d'Irlanda ha imposat una multa de 1.200 milions d'euros a Meta per infringir la privacitat dels seus usuaris, a través de la xarxa social Facebook de la qual és propietària. La multa és la més quantiosa imposada mai a una multinacional per infraccions relacionades amb la protecció de dades a la Unió Europea, després de la de 746 milions d'euros que va rebre Amazon el 2021.

L’entitat que ha multat Meta ha assenyalat en un comunicat que ha ordenat a Meta que suspenga la transferència de dades personals d'usuaris des de la UE als Estats Units. La tecnològica té cinc mesos per a complir aquest dictamen.

El regulador del sector a Irlanda, on estan radicades les tecnològiques més importants d’Europa, va explicar que Meta va violar l'article 46.1 de la Regulació General de Protecció de Dades, la normativa comunitària.

Segons la comissió, la companyia "va continuar transferint dades personals" des de la UE als EUA després de la sentència emesa el 2020 per la Cort Europea de Justícia sobre protecció de dades arran d'una demanda presentada per l'advocat i activista austríac Maximillian Schrems.

Des d'aquella decisió judicial, la Comissió Europea va eliminar el conegut com a "escut de privacitat", l'acord amb el qual la UE i els EUA regulaven fins aleshores la transferència de dades entre tots dos blocs, que preveuen fixar un nou pacte regulador durant enguany.

Així mateix, la Comissió de Protecció de Dades d'Irlanda ha indicat que Meta té sis mesos per a "detindre el processament, inclòs l'emmagatzematge" als Estats Units de dades personals d'usuaris europeus que van ser transferits infringint la Regulació General de Protecció de Dades, en una decisió, va precisar, que no afecta altres plataformes de la companyia, com Instagram o WhatsApp.

L'empresa hi recorrerà

La investigació de la comissió irlandesa, iniciada l'agost de 2020, ha examinat les eines dissenyades per Meta per a transferir dades privades d'usuaris de Facebook des de la Unió Europea als Estats Units.

Aquestes eines no tenien en compte els "riscos per als drets i llibertats fonamentals" dels clients en matèria de dades, segons va assenyalar la Comissió de Protecció de Dades d'Irlanda.

Meta ja ha anunciat que recorrerà contra la decisió de l'autoritat irlandesa, "inclosa la multa injustificada i innecessària", al mateix temps que va precisar que sol·licitarà "la suspensió de les ordres a través dels tribunals".

També et pot interessar

stats