Indonèsia demana ajuda internacional per als supervivents del tsunami

La manca de queviures i de gasolina, necessària per als generadors que il·luminen la ciutat i que són l’única font d’electricitat, és la prioritat.

Membres dels serveis de rescat transporten una de les víctimes mortals
Membres dels serveis de rescat transporten una de les víctimes mortals / Mast Irham (Efe)

El president d’Indonèsia, Joko Widodo, ha començat a coordinar l’arribada d’ajuda internacional per als supervivents del terratrémol i el tsunami que va sacsejar l’illa de Cèlebes i va devastar les localitats de Palu i Donggala. “Anit, el president Jokowi ens va autoritzar a acceptar ajuda internacional per a donar resposta urgent i assistència després del desastre. Estic ajudant a coordinar l’ajuda del sector privat”, ha dit el cap del Consell per a les inversions del govern indonesi, Tom Lembong, en les xarxes socials. Lembong ha afegit que les Forces Armades, el Ministeri d’Exteriors i altres institucions ajudaran a coordinar les ajudes públiques.

El desastre deixa almenys 844 morts, segons l’últim balanç oficial, 540 persones ferides i 16.732 desplaçades. Les autoritats indonèsies creuen que encara hi ha “centenars de víctimes” sota el fang i continuen les labors de localització i rescat de supervivents i víctimes, mentre els tècnics treballen per a restablir els serveis bàsics.

El portaveu de l’agència de gestió de desastres, Sutopo Purwo Nugroho, ha indicat que soterraran les víctimes en una fossa comuna que s’obrirà als afores de Palu, per a evitar epidèmies. L’aeroport d’aquesta localitat va reobrir diumenge als vols comercials, encara que les autoritats van avisar que es donarà prioritat a l’ajuda humanitària, que arriba en avions i helicòpters militars.

Escassesa de queviures i gasolina en la zona zero

En aquests moments, la manca de queviures i gasolina marca les prioritats dels supervivents de la catàstrofe. Centenars de persones s’amunteguen a l’entrada de la comandància militar, al centre de la capital provincial Palu, i alguns criden: “tenim fam”. La manca de gasolina, per la seua banda, amenaça deixar fora d’ús els generadors que il·luminen la ciutat i que són l’única font d’electricitat a causa que continuen els talls de llum i en les comunicacions.

També et pot interessar

stats