Incertesa a l'Argentina mentre el Senat decideix si despenalitza l'avortament

Un recompte basat en les declaracions dels legisladors hores abans de la votació donava majoria a aquells que hi estan en contra.

Activistes a favor de la legalització de l'avortament es concentren a les portes del Senat
Activistes a favor de la legalització de l'avortament es concentren a les portes del Senat / Marcos Brindicci (Reuters)

El Senat de l'Argentina està a punt de decidir si es despenalitza o no l'avortament. Els 72 membres de la cambra alta del país sud-americà han de resoldre aquest dimecres, en el que es preveu que serà una votació molt renyida, si confirmen el "sí" a l'avortament que ja va donar la Cambra dels Diputats al juny o si, per contra, la interrupció voluntària de l'embaràs continua sent un delicte penat amb presó. 

Si no hi ha sorpreses d'última hora, la votació no prosperarà. Ja hores abans de la votació, un recompte que ha sigut difós aquest dimecres per la cambra alta basat en les declaracions emeses de forma pública pels legisladors donava majoria a aquells partidaris de rebutjar la despenalització de l'avortament. En concret, 38 dels integrants del Senat van afirmar que votarien en contra de la reforma, davant dels 31 que deien estar a favor.

Mentrestant, el "sí" a la legalització de l'avortament ha congregat centenars de persones als carrers que envolten el parlament argentí, en els quals també s'han concentrat tots aquells que hi estan en contra per tal de seguir de prop el debat del projecte. 

Fanals i balcons de diversos barris de Buenos Aires han aparegut coberts pels mocadors verds de la Campanya nacional pel dret a l'avortament segur, legal i gratuït, la insígnia d'un moviment feminista local que busca el vistiplau de la cambra alta després d'haver aconseguit l'aprovació de la Cambra dels Diputats.

La sessió a la cambra legislativa ha començat poc després de les 10:30 hora local (13:30 GMT), i tot apunta que s'allargarà algunes hores hores a causa de la quantitat d'oradors que hi han demanat d'intervindre. 

El projecte que es vota al Senat defensa que es despenalitze l'avortament dins de les 14 setmanes de gestació. Amb la normativa actual, que es remunta al Codi Penal de 1921, només permet l'avortament quan l'embaràs es producte d'una violació o quan la vida de la mare es troba en perill.

Des que l'1 de març, el president de l'Argentina, Mauricio Macri –contrari a despenalitzar l'avortament–, va decidir impulsar el debat i va donar llibertat de consciència als seus diputats, les opinions de cada grup polític i d'una gran quantitat d'organitzacions socials s'han posat damunt la taula amb molta vehemència. Res ha polaritzat tant la societat argentina des de l'aprovació del matrimoni gai, el 2010.

41 avortaments cada hora

Segons estimacions oficials, en aquell país es practiquen 354.627 avortaments cada any, la qual cosa implica 41 per hora. A més, la Unicef calcula que anualment naixen quasi 3.000 bebés de xiquetes que tenen entre 10 i 14 anys. D'altra banda, Amnistia Internacional considera que l'avortament clandestí és la principal causa de mort materna en 17 de les 24 províncies que formen l'Argentina.

També et pot interessar

stats