Els incendis de Hawaii deixen ja 53 morts i destrossen la capital històrica de Maui

Milers de persones s'han quedat sense casa, hi ha més de 20.000 evacuats i les autoritats estimen que tardaran anys per a recuperar aquest paradís tropical, víctima d'un dels pitjors desastres ecològics de la història als Estats Units

Vista aèria de la ciutat de Lahaina després de l'incendi
Vista aèria de la ciutat de Lahaina després de l'incendi / Marco Garcia (Reuters)

La catàstrofe ecològica que agrana l'arxipèlag de Hawaii a causa dels incendis forestals devastadors declarats dimarts passat ja s'ha cobrat almenys 53 vides, segons l'últim balanç oficial. S'espera, però, que la xifra augmente, donada la intensitat dels focs, que s'han acarnissat sobretot a l'illa de Maui. Aquest entorn abans paradisíac, famós en el món per les seues platges, és a hores d'ara un autèntic infern, en paraules dels residents i les autoritats del comtat.

Les flames es propagaren amb molta rapidesa, segons testimonis presencials citats per l'agència Reuters i la premsa local, i han reduït a ruïnes i cendra diverses ciutats de Maui com la turística Lahaina, antiga capital històrica de l'illa. Milers de residents s'hi han quedat sense casa, en uns altres casos no tenen subministrament elèctric i vora mil edificis han quedat assolats. La Patrulla Aèria Civil detalla que quasi 300 estructures han patit l'impacte del foc. La destrucció és tal que fonts governamentals estimen que hi caldran molts anys i milers de milions de dòlars per a reconstruir-ho tot.

Els incendis, avivats pels forts vents de l'huracà Dora, ja es consideren el pitjor desastre natural en la història de Hawaii i entre els més letals dels Estats Units. Els equips d'extinció ja tenen controlats els focs en un 70%, però ara queda la desolació en la zona.

Una columna de fum s'eleva, producte dels incendis en l'illa de Maui
Una columna de fum s'eleva, producte dels incendis en l'illa de Maui / Reuters

La llengua de foc va començar en una zona boscosa i de brossa fora de la zona urbana, però ràpidament es va estendre a la ciutat històrica de Lahaina, al nord-oest de Maui. I aquest és només un dels tres incendis forestals importants declarats en els últims dies a l'illa, encara actius i alimentats per condicions seques, una acumulació de combustible i ràfegues de vent de cent quilòmetres per hora.

Més enllà dels danys materials, el balanç de pèrdues humanes és encara molt provisional. Les forces d'emergències i seguretat expliquen que de moment no hi ha manera de saber quanta gent continua desapareguda, ja que en molts llocs no hi ha electricitat, internet o cobertura de ràdio. El cap de la Policia del comtat de Maui, John Pelletier, ha dit durant una roda de premsa aquest dijous que el nombre de morts, de moment en la cinquantena, està creixent i que la xifra final serà "tràgica i horrible". A més, la Guàrdia Costanera ha hagut de rescatar almenys catorze persones després que desenes intentaren escapar de les flames llançant-se a l'oceà Pacífic.

Molts han patit cremades, inhalació de fum i altres lesions. "Feia tanta calor al meu voltant, vaig sentir que la camisa estava a punt de cremar-se", manifesta Nicoangelo Knickerbocker, un resident de 21 anys de Lahaina, des d'un dels quatre refugis d'emergència oberts a l'illa.

Milers de turistes i locals han sigut evacuats de la part occidental de Maui, que té una població d'uns 166.000 habitants durant tot l'any. Alguns s'han refugiat en la mateixa illa o a la veïna d'Oahu. Segons l'Autoritat de Turisme de Hawaii aquest dijous han abandonat Maui vora 14.500 persones, que se sumen a les 14.000 ja evacuades. Les companyies aèries estan oferint bitllets a preus reduïts per a facilitar-ne l'eixida, mentre es concreten nous vols des d'aquest entorn que atrau milions de visitants cada any.

"Les vacances s'han convertit en un malson. Vaig sentir explosions per tot arreu, crits i algunes persones no han sobreviscut. Em sent molt trist", ha declarat a Reuters Vixay Phonxaylinkham, un turista procedent de Fresno (Califòrnia).

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha declarat la situació de desastre a Hawaii i ha ordenat l'enviament d'ajuda federal per a complementar els esforços de recuperació estatals i locals en les àrees afectades. També hi ha enviat personal de la Guàrdia Nacional del país i de la Tercera Flota a Hawaii per a ajudar les autoritats estatals.

També et pot interessar

stats