Els i les "idiotes útils" encapçalen la primera gran protesta contra Bolsonaro

L'alumnat i el professorat universitari es manifesta a tot el Brasil contra la decisió de l'executiu de congelar la inversió en els centres.

Estudiants i professorat universitari protesten contra la congelació del pressupost en l'educació superior
Estudiants i professorat universitari protesten contra la congelació del pressupost en l'educació superior / Rodolfo Buhrer (Reuters)

Milers d'estudiants i professors de Brasil, amb el suport de diversos sindicats, van protagonitzar aquest dimecres la primera gran manifestació contra el govern de Jair Bolsonaro. Les mobilitzacions, de caire pacífic, es van succeir en les 27 capitals regionals i en xicotets municipis en protesta per la decisió de l'executiu brasiler de congelar un 30% la despesa en les universitats. 

La tensió entre el govern de Bolsonaro i l'alumnat universitari no ha parat de créixer des de l'inici de la legislatura. El president els va anomenar "idiotes útils" en una visita privada als Estats Units, i el ministre d'Educació, Abraham Weintraub, un economista liberal sense experiència en l'àrea educativa, ha manifestat la voluntat de promocionar l'educació tècnica a costa de les humanitats perquè s'estudien professions i oficis "que donen diners".

En una conflictiva sessió a la cambra de diputats, dominada pels crits i les peticions de dimissió, Weintraub ha traslladat la responsabilitat del fre en la inversió universitària al pressupost que va aprovar l'anterior govern de Michel Temer -Bolsonaro està en l'executiu des de gener- i a la crisi econòmica i d'ingressos del país que atribueix als executius anteriors. Una "incertesa fiscal" des de la qual també ha justificat que la despesa de tots els ministeris estiga congelada i contra la qual el govern de Bolsonaro proposa una impopular reforma del sistema de jubilacions, que l'oposició qualifica de "xantatge".

També et pot interessar

stats