Els humans consumien tabac fa més de 12.000 anys

Un equip d’arquòlegs ha trobat llavors de tabac al costat de la ximenera d’un habitatge del Pleistocè

Imatge d'arxiu de fulles de tabac
Imatge d'arxiu de fulles de tabac / Shutterstock

Un equip d’arqueòlegs ha descobert proves d'una troballa en la cultura humana: la primera vegada que es va consumir tabac. Els científics han trobat al desert del Gran Llac Salat (Utah) un habitatge construït pels primers habitants de l'interior d'Amèrica del Nord, fa uns 12.300 anys, on hi havia quatre llavors carbonitzades d'una planta de tabac silvestre. 

Els investigadors han desenterrat les llavors de dins del que era un fumeral, juntament amb ferramentes de pedra i ossos d'ànec que van quedar dels àpats. Fins ara, el primer ús de tabac es va documentar amb la troballa de residus de nicotina dins d'una pipa de fumar d'Alabama que data de fa 3.300 anys.

Els investigadors creuen que els caçadors-recol·lectors nòmades de Utah podrien haver-se fumat el tabac o haver xuplat la fibra vegetal de tabac per les qualitats estimulants que ofereix la nicotina que conté.

L'arqueòleg del Grup d'Investigació Antropològica del Llunyà Oest de Nevada i autor principal de la investigació, Daron Duke, ha assegurat el que més els intriga de la troballa és la "finestra social" que li dona a una activitat tan simple (com és el consum de tabac) en un "passat encara per documentar". "La meua imaginació es torna boja", ha dit.

Treballs del grup d'Investigació Antropològica del Llunyà Oest de Nevada
Treballs del grup d'Investigació Antropològica del Llunyà Oest de Nevada / Reuters

El tabac, primera planta domesticada a Amèrica del Nord 

Fins ara se sabia que el consum de tabac va començar entre els pobles originaris del Nou Món i que es va estendre arreu del planeta després de l'arribada dels europeus fa més de cinc segles. 

Alguns estudiosos han argumentat que el tabac podria haver sigut la primera planta domesticada a Amèrica del Nord amb finalitats socioculturals més que alimentàries. "No hi ha dubte que la gent va estar cuidant, manipulant i usant el tabac de manera casual molt abans que la demanda de la població impulsara les inversions en agricultura", ha afirmat Duke.

El tabac representa ara una crisi de salut pública mundial, amb 1.300 milions de consumidors i més de 8 milions de morts anuals relacionades amb el seu consum, segons l'Organització Mundial de la Salut.

També et pot interessar

stats