Huitanta anys del Dia D: Normandia commemora el desembarcament entre turistes i líders mundials

La tradicional cerimònia internacional se celebra amb la presència d'uns 25 caps d'Estat i de govern, i per primera vegada no s'ha convidat Rússia 

Làpides en el Cementeri i Memorial de Normandia de la Segona Guerra Mundial / Benoit Tessier (Reuters)

Normandia celebra este dijous el huitanta aniversari del desembarcament que va marcar l'inici de l'alliberament de França i el nord-oest d'Europa de l'ocupació nazi. Les platges i les verdes prades de la zona tornen a ser l'escenari d'una de les commemoracions històriques més famoses, ja que al voltant d’un milió de visitants i desenes de caps d'Estat i govern estan visitant la regió al llarg d’estos dies per a assistir a nombroses cerimònies i homenatges.

Enguany la commemoració té un marcat tint polític internacional, pel fet que per primera vegada no s'ha convidat Rússia (com a hereva de la Unió Soviètica) però sí a Ucraïna. “No es donen les condicions per a la seua participació” a causa de la invasió de Kíiv, segons l'Elisi.

Este dijous, el rei Carles III inaugurarà un nou monument a les tropes britàniques a Ver sur Mer. Després, el president estatunidenc, Joe Biden, encapçalarà la cerimònia en homenatge a les tropes del seu país que van assaltar Omaha Beach, on van tindre lloc els combats més feroços, fins al punt que la platja va rebre el sobrenom d’Omaha la sagnant. Més tard tindrà lloc la tradicional cerimònia internacional a Coleville sur Mer, amb la presència d'uns 25 caps d'Estat i de govern d'Europa i Amèrica del Nord.

La major operació militar amfíbia de la història

El 6 de juny de 1944, el Dia D, va tindre lloc la que fins llavors va ser la major operació militar amfíbia de la història, en la qual 7.000 vaixells i 9.500 avions de tota mena van permetre desembarcar en sòl francés a 132.000 soldats i 3.200 vehicles. Al final d'eixa primera jornada, els aliats havien assegurat un cap de pont a França des del qual començar l'atac al cor d'Alemanya, però al preu d'unes 10.000 baixes entre morts i ferits.

Després de més de dos mesos de durs combats a la regió, la batalla de Normandia va acabar a Falaise, el 21 d'agost, amb una sonada derrota nazi. A partir d'ací, els aliats van llançar una ràpida carrera cap a la frontera alemanya, i l'alliberament de París va arribar només quatre dies després.

Les platges de Normandia i els seus voltants, que acumulen 44 museus i 21 monuments, però també impressionants cementeris militars (28, amb quasi 118.000 tombes) reviuran un dels moments més celebrats de la història contemporània.

També et pot interessar

stats