Els huit països de l'Amazònia busquen al Brasil la sostenibilitat del gran pulmó del món

La cita té lloc en un moment en el qual el bosc amazònic travessa una greu crisi

Amazones, en arxiu
Amazones, en arxiu / ens Büttner / Dpa (Europa Press)

El mandatari brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, lidera a partir d'aquest dimarts una cimera dels països amazònics a la ciutat de Belém per a impulsar un nou model de desenvolupament que permeta posar fi al cicle de destrucció que devasta el bosc tropical més gran del planeta. Serà la quarta reunió de mandataris de l'Organització del Tractat de Cooperació Amazònica (OTCA) i la primera des de 2009 d'aquest bloc creat el 1995 i format per huit socis: Bolívia, el Brasil, Colòmbia, l'Equador, Guyana, el Perú, Surinam i Veneçuela.

La cita té lloc en un moment en el qual el bosc amazònic travessa una greu crisi, afectat pels alts índexs de desforestació, la mineria il·legal, la creixent presència del narcotràfic i l'assetjament cap als pobles originaris. “El món requereix veure aquesta reunió com un marc històric per a la discussió de la qüestió climàtica”, va dir Lula en els dies previs a la trobada.

Els mandataris compartiran, aquest dimarts, els seus punts de vista sobre aquest vast territori de 6,3 milions de quilòmetres quadrats, llar de la conca hidrogràfica més gran del món i en el qual viuen prop de 50 milions de persones, majoritàriament en una situació precària.

L'objectiu és trobar un punt d'equilibri entre salvaguardar l'ecosistema, clau per a reduir les emissions de carboni generades per la tala d'arbres i mantindre el règim de pluges d'Amèrica del Sud, i donar condicions de vida dignes als seus habitants a través de l'anomenada bioeconomia. “Hi ha una comprensió de tots els presidents que l'Amazònia no pot arribar al punt de no retorn”, va declarar als periodistes la ministra de Medi Ambient del Brasil, Marina Silva, abans de la cimera.

També et pot interessar

stats