Històric triple empat a les eleccions irlandeses

El recompte dels sufragis procedents de les 40 circumscripcions començarà demà diumenge a les 10:00 hores.

Un gos espera a les portes d'un col·legi electoral irlandés
Un gos espera a les portes d'un col·legi electoral irlandés / EFE/EPA/AIDAN CRAWLEY

L'enquesta a peu d'urna d'IPSOS, amb més de 5.000 respostes en tot el país atorga als tres principals partits un suport del 22%. Aquestes dades contrasten amb les enquestes prèvies, que atorgaven la victòria al Sinn Féin, l'antic braç polític de l'ara inactiu Exèrcit Republicà Irlandés (IRA) liderat per Mary Lou McDonald. Els centristes del Fianna Fáil, líder de l'oposició durant la passada legislatura sota la direcció de Micheál Martin es perfilaven com a segon partit més votat.

Durant la campanya, tots dos han aconseguit plantar cara als triomfs del taoiseach Varadkar del Fine Gael en l'economia, que registra la taxa de creixement més alta d'Europa i frega la plena ocupació, i en la política internacional, amb el seu destacat paper en les negociacions d'un acord del Brexit.

Martin i Varadkar també han deixat clar que no formaran govern amb el Sinn Féin a causa del seu passat violent, a pesar que McDonald resulta més atractiva per a l'electorat que el seu antecessor en el càrrec, l'històric dirigent Gerry Adams, perquè representa una nova generació de nacionalistes sense vincles amb l'IRA.

A causa del complex sistema electoral irlandés de transferència de vot, és impossible dir encara quin partit ha obtingut més escons. Se sabrà durant el recompte de vots, que ha començat a les 9:00 h.

També et pot interessar

stats