Harvey Weinstein, en llibertat sota fiança

El jutge ha fixat la fiança en 10 milions de dòlars i l’obligació de portar un dispositiu de localització.

El productor de Harvey Weinstein durant la seua compareixença davant el Tribunal Penal de Manhattan a Nova York
El productor de Harvey Weinstein durant la seua compareixença davant el Tribunal Penal de Manhattan a Nova York / Efe

El productor de Hollywood Harvey Weinstein s’ha lliurat hui en una comissaria de policia de Nova York per quedar sota arrest i posar-se a la disposició de la justícia pels càrrecs d'abusos sexuals aixecats contra ell.

Després la fiscalia del districte de Manhattan ha informat que Weinstein està acusat de violació en primer i tercer grau per incidents que van afectar dues dones els anys 2013 i 2004.

Com és freqüent en aquestes causes, la fiscalia no ha facilitat la identitat de les suposades víctimes. Encara que la nota no dóna la identitat, poden ser l'actriu Paz de la Huerta, que va denunciar haver sigut violada en 2010, i l'estudiant universitària i aspirant a actriu Lucia Evans, que digué que la va obligar a fer-li sexe oral en 2004.

En la compareixença, el jutge ha fixat la fiança en 10 milions de dòlars (8,5 milions d'euros) o un milió de dòlars (853.000 euros) en efectiu i l’obligació de portar un dispositiu de localització per a eixir en llibertat. A més, li ha tocat lliurar el passaport i tindrà els viatges limitats. Weinstein ja ha avançat a través del seu advocat la intenció de pagar la fiança i de declarar-se innocent quan se sàpia l’acusació oficial.

La repercussió mediàtica

A l'octubre passat Weinstein va ser acusat per desenes de dones després de les primeres denúncies que publicaren la revista The New Yorker i el diari The New York Times.

Aquestes acusacions han defermat el moviment #MeToo ("Jo també"), una rebel·lió social contra els abusos sexuals, que es va escampar en el món del cinema i els mitjans de comunicació, i el fons de defensa legal anomenat Time's Up ("S’ha acabat el temps"), que ja suma 21 milions de dòlars (17,9 milions d'euros) en donacions i que busca ajudar les dones amb salaris baixos a protegir-se de les conseqüències que pot tindre denunciar els abusos sexuals.

Tot açò ha propiciat un clima en què moltes persones que han callat fins ara tinguen el coratge d'atrevir-se a denunciar els abusos sofrits en la indústria de l'espectacle, arreu del món. Així han posat denúncies també a altres actors com Kevin Spacey, Steven Seagal, Dustin Hoffman i el comediant Louis C.K.

L’últim ídol caigut

L’últim acusat és l’actor Morgan Freeman, a qui huit dones pertanyents a la indústria del cinema han acusat aquest dijous, 24 de maig, de comportament indegut, en un reportatge publicat per la cadena CNN.

El testimonis coincideixen a acusar Freeman de tocaments indesitjats i comentaris sobre la seua figura i sobre la seua indumentària diària. Fins i tot periodistes del món de l'entreteniment asseguren haver sigut objecte de comentaris inadequats. Totes asseguren que mai van fer públiques les queixes per por de perdre el lloc de treball.

A més, quatre persones que han treballat en tasques de producció de films de Freeman al llarg de l'última dècada van indicar que aquest comportament ocorria "repetidament" de manera que feia sentir-se incòmodes a moltes dones.

"Qualsevol que em coneix o que ha treballat amb mi sap que no sóc ningú que ofenga de manera intencionada o faça sentir-se malament els altres a propòsit". "Demane disculpes a qualsevol que s'haja sentit incòmode o crega que li he faltat en aquesta qüestió”, s’ha defés l’actor en un comunicat.

També et pot interessar

stats