Guatemala prepara una amnistia per a alliberar els infractors de drets humans

La norma deixaria lliures els responsables dels crims contra la humanitat comesos durant la guerra civil.

VÍDEO | Guatemala prepara una amnistia per a alliberar els infractors de drets humans

El govern conservador de Guatemala prepara una amnistia que deixaria lliures els responsables dels crims contra la humanitat comesos durant la guerra civil.

L'any 1996, un acord de pau va posar fi a 36 anys de conflicte al país centreamericà. La dictadura del general Ríos Montt, amb el suport dels Estats Units, havia mantingut una duríssima guerra bruta contra la guerrilla marxista. Prop de 250.000 persones, la majoria indígenes maies, van morir durant aquells anys i unes 45.000 més continuen desaparegudes.

L'acord va permetre investigar i castigar les atrocitats comeses per les forces armades, com ara la que van patir 11 dones maies que van ser segrestades, esclavitzades i violades durant sis anys en un campament militar.

Ara, els infractors de drets humans podrien beneficiar-se d'una “amnistia immediata” si prospera la iniciativa d'un grup de diputats per a reformar la llei de reconciliació nacional. La reforma seria una victòria per a la línia dura de la dreta guatemalenca, que veu la lluita per a exonerar els militars com una extensió de la guerra civil.

També et pot interessar

stats