La Guàrdia Civil desarticula una banda criminal dedicada a l’espoli i la falsificació de material arqueològic

Entre les més de 30.000 peces recuperades hi ha monedes, anells, ceràmica o segells que es posaven a la venda per Internet.

La Guàrdia Civil classifica els objectes confiscats
La Guàrdia Civil classifica els objectes confiscats

En el marc de l'operació Sàrdica, la Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal dedicada a l’espoli i falsificació de material arqueològic. Els agents han recuperat un total de 30.000 peces d’interés cultural i 180.000 euros en metàl·lic. L’operació l’han duta a terme conjuntament amb la policia búlgara, en coordinació amb l’Oficina Europea de Policia (Europol) i l’Eurojust, l’òrgan de la Unió Europea encarregat de la cooperació judicial entre els estats membres. 

En total, s’ha detingut tretze persones, nou a Espanya entre les províncies de València, Múrcia, Segòvia, Saragossa i Alacant, i quatre més a Bulgària. Tot i que la Guàrdia Civil ha informat que es mantenien estructures i ramificacions en totes aquestes províncies, les investigacions han confirmat que els líders de l’organització estaven instal·lats principalment a València. 

Entre les peces s’han trobat més de 20.000 monedes autèntiques i falsificades, 36 segells per a confeccionar falsificacions, ceràmica grega i romana, anells, urnes funeràries i altres objectes de gran valor cultural i arqueològic. A més, s’han intervingut detectors de metalls, productes per als processos de falsificació i algunes peces que encara es troben per catalogar. Els objectes eixien a la venda a través de conegudes pàgines d’Internet, on elevaven els preus de les subhastes per a obtindre més benefici econòmic.

També et pot interessar

stats