Greus incidents a París en una nova jornada de protesta dels Jupetins Grocs

Cotxes cremats, comerços destruïts i mobiliari urbà destrossat ha sigut el resultat del tercer dissabte de mobilitzacions.

Greus incidents a París en una nova jornada de protesta dels Jupetins Grocs

El tercer dissabte de protestes dels Jupetins Grocs s'ha saldat amb greus incidents a París. Un edifici de la plaça de l’Estrela, la que acull l’Arc del Triomf, ha patit un incendi que els bombers han sufocat ràpidament. A hores d’ara no se sap si ha sigut un incendi accidental causat per alguna bengala, o provocat pels manifestants. 

La imatge de l’incendi s’ha convertit en símbol del que està passant aquest dissabte a París. Prèviament a l’incendi alguns incontrolats havien tombat la tanca de l’edifici i havien entrat a l’interior.

Molts cotxes han sigut cremats. La policia s’afanyava a dispersar els manifestants, i els bombers, a apagar els focs. Els cotxes no han sigut els únics objectius dels violents. Establiments comercials han quedat destrossat. I el mobiliari urbà necessitarà una bona campanya de reparació.

El ministre francés de l'Interior, Christophe Castaner, ha assegurat que 288 persones havien sigut detingudes en les protestes dels Jupetins Grocs a París i un centenar de persones van resultar ferides, una d'elles un manifestant que es troba en estat d'extrema gravetat.

Ha sigut un dia difícil per a molts parisencs, com dues parelles de gent gran, que han hagut de rebre l’ajuda de la policia per a eixir del camp de la batalla.

Els incidents s’han centrat a l’Arc del Triomf, però s’han anat desplaçant cap a la plaça de la Concòrdia i les zones comercials del carrer de Rivoli i del bulevard Haussman. Les galeries Printemps i Lafayette s’han desallotjat per seguretat. 20 estacions del metro s’han tancat.

Al llarg del dia la policia ha detingut més de dos-centes cinquanta persones. Hi ha vora un centenar de ferits, entre els quals un policia apallissat pels incontrolats. Els incontrolats han robat un fusell d’assalt d’un cotxe de policia.

Fins hui, les protestes dels Jupetins Grocs, que començaren el 17 de novembre per tot França, no havien degenerat en violència generalitzada. Havien sigut relativament tranquil·les, a excepció d’algun acte violent dissabte passat, també a París.  

El tercer dissabte de protestes pels preus dels carburants i la carestia de la vida ha perdut el sentit que els ciutadans autoconvocats volien donar-li i ha acabat en mans dels incontrolats.

Tant representants institucionals com l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, com persones integrades en el moviment dels Jupetins Grocs han coincidit a dir que els qui han actuat amb violència han sigut elements incontrolats que han trencat el sentit de les protestes. Hidalgo ha expressat “una gran tristesa i una profunda indignació”. “Els incontrolats ens desacrediten i fan el joc al govern”, expressaven alguns Jupetins Grocs. L’expresident François Hollande ha dit que el que ha passat és intolerable.

La líder de l’extrema dreta, Marine le Pen, que havia cridat la gent a eixir al carrer, a la vista dels esdeveniments, ha recomanat abandonar la protesta i ha responsabilitzat el president Emmanuel Macron del que estava passant al carrer.

El president d'Els Republicans, Laurent Wauquiez, ha reclamat la convocatòria d’un referèndum sobre la política econòmica i fiscal.

Des de l’Argentina, el president de França, Emmanuel Macron, ha dit que “el que ha passat hui a París no té res a vore amb l’expressió d’una còlera legítima. No hi ha res que justifique que les forces de l’orde siguen atacades, els comerços assaltats o els edificis públics o privats incendiats”.

Uns altres que s’havien unit a la protesta de hui, el sindicat CGT, ha fet la seua manifestació de forma ordenada i pacífica.

També et pot interessar