Grècia acudeix a les urnes

Les enquestes donen la victòria per la mínima al partit conservador.

Comença el recompte de vots a Grècia
Comença el recompte de vots a Grècia / REUTERS (Alexandros Avramidis)

Els grecs han acudit aquest diumenge a votar, en unes eleccions en les quals les enquestes donen la victòria per la mínima als conservadors. A hores d'ara, ja ha començat el recompte de vots però encara no hi ha xifres de participació tot i que es preveu que siga baixa, ja que la cita electoral coincideix amb les vacances escolars i, des que va començar la crisi, ara fa deu anys, els índexs d’abstenció han sigut alts. 

A pesar del que vaticinen les enquestes, l’actual president de Grècia i líder del partit d’esquerres Syriza, Alexis Tsipras, no es dona per vençut. Assegura que “no busquem una segona oportunitat, sinó la primera. Ara ja no hi ha rescats, som els grecs els que podem decidir quina política fem” i promet que el creixement econòmic serà per a tots i no només per a “deu oligarques” que s’ho emporten tot. 

D’altra banda, el líder conservador de Nova Democràcia, Kyriakos Mitsotakis, sosté que només el seu partit pot garantir que l’economia s’enfortisca. Ha promés abaixar impostos i cotitzacions a la Seguretat Social, mantenir les ajudes als necessitats i una renegociació amb els creditors dels objectius fiscals del país. A això Tsipras li contesta que aquestes promeses són inassumibles sense retallar prestacions i l’acusa de tindre una agenda oculta.

Tot i que les enquestes donen huit punts més a Nova Democràcia respecte a Syriza, la incògnita rau en si els conservadors aconseguiran o no la majoria absoluta als escons. Els conservadors asseguren que si no aconsegueixen la majoria absoluta, hi haurà noves eleccions. Això dificultaria més la formació de govern, perquè en principi aquestes són les últimes eleccions en què encara hi ha una gratificació de 50 escons pel partit guanyador. L’executiu de Tsipras va abolir aquest privilegi, però continuarà vigent en aquesta legislatura. Mitotakis ha promés que una de les primeres mesures serà fer marxa enrere en aquest sentit. 

També et pot interessar