Gran errada en les mamografies a Anglaterra

Fins a 270 dones angleses podrien haver perdut la vida per una errada informàtica en els avisos de mamografia.

Un radiòleg analitza i compara dues mamografies per tal de detectar tumors mamaris
Un radiòleg analitza i compara dues mamografies per tal de detectar tumors mamaris / Eric Gaillard (Reuters)

Més de 450.000 dones angleses s'han quedat sense fer-se la mamografia que, segons la normativa sanitària britància, havien d'haver-se fet entre 2009 i 2018. 

Ho ha reconegut el ministre britànic de Sanitat, Jeremy Hunt, qui ha atribuït a la informàtica una errada que pot haver costat la vida a 270 dones. Al Regne Unit, totes les dones entre 50 i 70 anys poden fer-se una mamografia cada tres anys per tal de detectar a temps un possible càncer de pit. El Ministeri de Sanitat envia les cartes, però sembla que hi va haver alguna classe d'errada en el programa informàtic que emet les comunicacions pesonalitzades.  

El problema el van descobrir al gener passat però,  segons ha reconegut el ministre davant de la Cambra dels Comuns, van preferir no fer pública la situació. El responsalbe britànic de sanitat s'ha compromés a avisar ara totes les dones que no tingueren la mamografia al seu dia. 

El  problema només ha afectat les dones angleses, ja que Escòcia té una altre programa informàtic per a fer els avisos. Tampoc ha afectat les dones de Gal·les i d'Irlanda del Nord que, tot i compartir el mateix programa que Anglaterra, no han patit l'error.  

Mentre els familiars de les dones que han mort per càncer de mama els últims anys es pregunten angoixats si la pèrdua de le seues estimades s'haguera pogut evitar amb una simple carta, hi ha qui va més enllà. L'Institut per a les Polítiques Públiques, un think tank progressista, voldria saber per què no va cridar l'atenció a ningú una dada pública i coneguda com ara que, en deu anys, el nombre de mamografies realitzades pel National Health System (NHS) es reduira vora un 30 per cent. 

El govern ha establit una línia d'urgència perquè les dones afectades, especialment les menors de 72 anys, puguen fer tota classe de consultes i rependre les sessions de mamografies. També van a crear un comité  independent per a determinar, primer, qui ha sigut el responsable de l'errada i, tot seguit, determinar com es podria haver detectat més prompte. 

També et pot interessar

stats