El govern xilé admet possibles abusos, però rebutja que hi haja una política de repressió

La Fiscalia ha registrat més de 1.100 denúncies per tortura i tractes cruels, així com més de 70 delictes de caràcter sexual.

El govern xilé admet possibles abusos, però rebutja que hi haja una política de repressió
El govern xilé admet possibles abusos, però rebutja que hi haja una política de repressió

El govern xilé ha admés que en la contenció de les protestes hi ha hagut abusos de la força, però nega les acusacions d'Amnistia Internacional que hi haja una política de repressió.

El president de Xile, Sebastián Piñera, ha reconegut que "en alguns casos no es van complir els protocols d'ús de la força per a controlar l'orde públic i es van cometre excessos i abusos". Així, ha assegurat que tot això està sent investigat per la Fiscalia i serà conegut i jutjat pels tribunals de justícia. "Així funciona una democràcia, així funciona un estat de dret", ha dit.

Amnistia constata casos d'ús letal de la força, tortura, maltractaments i lesions greus. A més, denuncia que aquestes violacions dels drets humans comeses per agents de l'Estat "no són fets aïllats o esporàdics", sinó que responen a un patró i mostren un "grau de coordinació" que "condueix raonablement a pensar en la responsabilitat del comandament al més alt nivell".

23 morts i més de 2.300 ferits

La crisi xilena ha deixat almenys 23 morts en diferents actes de violència (incendis, atropellaments i cinc d'ells presumptament a les mans d'agents de l'Estat) i més de 2.300 ferits, dels quals prop de 220 presenten traumes oculars severs.

La Fiscalia ha registrat més de 1.100 denúncies per tortura i tractes cruels, així com més de 70 delictes de caràcter sexual comesos per funcionaris des del 18 d'octubre, quan va detonar la crisi després de l'augment en la tarifa del metro.

L'exèrcit i la policia neguen vulneració de drets humans

Per la seua banda, l'Exèrcit i la Policia han rebutjat que "no va existir, ni existeix cap política de les forces armades per a dirigir atacs generalitzats o sistemàtics contra la població civil". Així mateix, han negat "categòricament qualsevol excés, abús o vulneració dels drets humans".

També et pot interessar

stats