El govern de Trump bloqueja els missatges de líders mundials a Biden

L'actual president refusa reconéixer la derrota i ha presentat una sèrie de demandes per a revertir els resultats electorals.

Trump aquest dimecres en l’homenatge en la Tomba del Soldat Desconegut a Arlington, Virginia (EUA)
Trump aquest dimecres en l’homenatge en la Tomba del Soldat Desconegut a Arlington, Virginia (EUA) / Carlos Barria (Reuters)

El govern de Donald Trump està bloquejant els missatges que els líders mundials li estan enviant al president electe dels Estats Units, Joe Biden. La cadena de televisió CNN va informar que el Departament d'Estat es nega a entregar a Biden i al seu equip de transició dotzenes de missatges enviats per líders estrangers per a ell. Trump refusa reconéixer la derrota electoral i ha presentat una sèrie de demandes per a revertir els resultats electorals, que han projectat a Biden com a guanyador.

El Departament d'Estat sol organitzar les comunicacions amb els presidents electes, però l'administració Trump ha negat al seu equip de transició accés als fons, la informació i els contactes necessaris per a començar la tasca.

Biden, no obstant això, ha mantingut converses amb líders mundials com la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president francés, Emmanuel Macron; el primer ministre britànic, Boris Johnson, o el seu homòleg irlandés, Micheál Martin. El primer líder estranger que va parlar amb Biden per a felicitar-lo per la seua victòria, dilluns passat, va ser el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, mentre que dimecres ho va fer amb els primers ministres del Japó, Yoshihide Suga, d'Austràlia, Scott Morrison, i amb el president de Corea del Sud, Moon Jae-in, segons va informar el seu equip.

El president electe ha dut a terme totes aquestes telefonades sense l'ajuda del Departament d'Estat, com sol ser habitual en altres transicions de govern als EUA. El nombre de països que encara no han reconegut a Biden s'ha anat reduint, però inclou les dues principals potències d'Hispanoamèrica -Mèxic i el Brasil- a més de Rússia i la Xina.

La campanya de Trump ha presentat diverses demandes en estats en disputa pel recompte de vots al·legant un suposat frau electoral generalitzat, sense cap evidència que ho demostre. Per a guanyar les eleccions en els tribunals, Trump hauria de donar-li la volta a l'escrutini a Pennsilvània, Geòrgia i Nevada o Arizona, estats en els quals Biden ja ha sigut declarat guanyador o lidera l'escrutini de manera clara. Segons els últims comptatges, Biden disposa de 290 delegats en el col·legi electoral, per damunt de la xifra màgica de 270 que atorga la victòria, mentre que Trump en té 217 i en falten 42 per assignar.

També et pot interessar

stats