El govern mexicà restitueix a un poble indígena l’aigua i quasi 3.000 hectàrees de terra

El president López Obrador afirma en el decret que amb la recuperació “es fan realitat els drets inalienables pels quals tant de temps ha lliutat” el poble yaqui

Foto d'arxiu d'alguns membres del poble yaqui, que ara ha recuperar les seues terres històricament reivindicades
Foto d'arxiu d'alguns membres del poble yaqui, que ara ha recuperat les seues terres històricament reivindicades / Mexican Cultural Institute DC

El poble yaqui, un grup indígena de l’estat mexicà de Sonora, ha recuperat la terra, el territori i l’aigua. Amb aquesta restitució, el govern de Mèxic pretén “fer realitat els drets inalienables i els reclams històrics pels quals tant de temps han lluitat”, com recull el Diari Oficial de la Federació (DOF). 

El president del país, Andrés Manuel López Obrador, precisament aquest dimecres va demanar disculpes per greuges comesos a aquest grup indígena en el passat. El decret que recull la recuperació de la terra i l’aigua del poble yaqui el va firmar el president del país aquest dimarts, coincidint amb l'acte de petició de perdó que es va realitzar a la comunitat de Vícam.

"S'entreguen a favor del poble yaqui 2.943 hectàrees, situades en els municipis de Guaymas, Cajeme, Empalme i San Ignacio Río Muerto, estat de Sonora, es torna el patrimoni territorial a títol col·lectiu", segons assenyala una nota del govern mexicà.

A més, López Obrador va explicar que, amb aquesta recuperació, els huit pobles yaquis "enfortiran la seua unió, cultura i identitat", podran fer ús de terres per a la sembra de cultius i el pasturatge "i honraran els seus avantpassats, que van donar la vida en la lluita per recobrar el que els va ser arrabassat".

Mitjançant el decret "es garanteix el dret a l'aigua per a ús agrícola de la tribu en una superfície total de 126.259 hectàrees, situades en el marge dret i esquerra del riu Yaqui, amb capacitat potencial de 673 milions de metres cúbics”. Aquesta aigua “permetrà regar una superfície de fins a 61.223 hectàrees de cultius", segons els estudis tècnics i que s'aniran incorporant de manera progressiva.

També et pot interessar

stats