El govern de Maduro trenca el diàleg amb l'oposició

Aquest diumenge s'hauria d'haver celebrat una nova tanda de converses a Mèxic, però l'extradició als Estats Units del presumpte testaferro de Maduro ha paralitzat el procés

Descarrila la mesa de diàleg entre el govern de Veneçuela i l’oposició que es va posar en marxa este estiu / À Punt NTC

Quan tot semblava encarrilat ha saltat la sorpresa. El president de l'Assemblea de Veneçuela, Jorge Rodríguez, ha fet saber que el govern no acudiria a l'encontre amb l'oposició previst per a aquest diumenge a la Ciutat de Mèxic, el lloc on va posar en marxa el diàleg el 13 d'agost. Jorge Rodríguez ha acusat els Estats Units i Colòmbia de segrestar l'empresari Álex Saab, amic personal del president Nicolás Maduro i membre de la comissió negociadora amb l'oposició, encara que no ha assistit mai a les trobades.

Qui és Álex Saab ?

Álex Saab és un emprenedor colombià multimilionari que va ser arrestat, per ordre dels Estats Units, el juny de 2020 a Cap Verd. Ahir el van extradir a Florida. Ha aterrat a Miami de matinada i dilluns compareix davant del tribunal que l'investiga per blanqueig de capitals. Saab hauria rentat 350 milions de dòlars per a pagar corrupteles del règim chavista.

L'advocat de Saab, José Manuel Pinto, assegura que és un arrest il·legal que viola les lleis internacionals. Per a Juan Guaidó, líder de l'oposició veneçolana, l'arrest de Saab és una bona notícia, però confia que no provoque el descarrilament definitiu del procés de diàleg. Després d'anys de desavinences, la vida política de Veneçuela ha encetat el camí de la distensió. E 21 de novembre celebra eleccions municipals i departamentals, amb presència de l'oposició per primera volta en tres anys.

També et pot interessar

stats