El govern israelià dissol el parlament i avança les eleccions

El govern de coalició, format per huit partits de totes les tendències, va complir un any el 13 de juny

El primer ministre d'Israel, Naftali Benet
El primer ministre d'Israel, Naftali Bennett / Ilia Yefimovich / Europa Press

El govern israelià, encapçalat pel primer ministre Naftali Bennett, ha decidit dissoldre la Knesset (el parlament israelià) i convocar eleccions anticipades, segons han avançat mitjans israelians.

D’aquesta manera, Lapid serà el cap de l'Executiu transitori fins a la formació d'un nou govern després dels comicis avançats, previsiblement a l'octubre.

El govern de coalició -format per huit partits polítics de totes les tendències- va començar el seu camí com el govern amb més diversitat de la història del país, des de la dreta ultranacionalista, fins a l'esquerra pacifista, passant per la inèdita inclusió d'un partit àrab. S'uniren per a enderrocar Netanyahu, després de 12 anys consecutius en el poder. El passat 13 de juny va complir el seu primer aniversari, un any convuls en què han encadenat diverses crisis.

A l’abril van perdre la seua majoria parlamentària després de la deserció d’Idit Silman, una diputada de Yamina, el partit d'ultradreta de Bennett. En les últimes setmanes, s'ha especulat molt amb la possibilitat que un altre diputat de Yamina, Nir Orbach, abandonara la coalició i s'unira a l'oposició, liderada pel partit Likud, de l'ex primer ministre Benjamin Netanyahu.

El partit àrab islamista Raam també va congelar durant tres setmanes la seua participació en el govern, arran dels disturbis violents a l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem durant el Ramadà, però després va decidir reintegrar-se a un Executiu que fa més de dos mesos que està en la corda fluixa.

També et pot interessar

stats