El govern francés multa l’Ajuntament de París per contractar massa dones en llocs de responsabilitat

L'alcaldia va infringir una norma de paritat, ja anul·lada, després de nomenar onze dones per cinc homes en llocs de direcció el 2018.

L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, en una imatge d'arxiu
L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, en una imatge d'arxiu / Guillaume Louyot (Shutterstock)

És l’Ajuntament de París massa feminista? A ulls de la legislació francesa sembla que sí. El Ministeri de la Funció Pública ha multat amb 90.000 euros a l’alcaldia de París per contractar massa dones en llocs de direcció el 2018, un fet que segons s’argumenta en la sanció, va infringir les normes sobre la paritat de gènere en la dotació de personal.

L’alcaldia havia nomenat onze dones i cinc homes per a alts càrrecs. Les directives representaven el 69% dels llocs de direcció al consistori, un fet que contravenia una norma de 2012 pensada per a garantir la paritat, que imposava una taxa mínima del 40% per a tots dos sexes.

“Em complau anunciar que hem sigut multats per haver nomenat massa dones en llocs de direcció”, ha afirmat amb ironia l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, després de conéixer la sanció, que ha qualificat “d’absurda, injusta i irresponsable”. Hidalgo, que s’ha oferit a portar en persona el xec per a pagar la multa, ha reivindicat la necessitat “d’accelerar el ritme i assegurar-nos que es nomenen més dones que homes” per a aconseguir la paritat.

Una "disposició absurda" que ja ha sigut anul·lada

La ministra de la Funció Pública de França, Amélie de Montchalin, ha criticat Hidalgo per fer bandera de feminisme amb la sanció, que segons ha recordat per Twitter es basa en una “disposició absurda” que l’Estat va anul·lar el 2019. “La causa de les dones es mereix alguna cosa millor!”, ha retret a l’alcaldessa. De Montchalin ha dit que invertirà la multa en accions concretes per a promoure les dones en l’administració pública i ha convidat Hidalgo a decidir-les amb ella al Ministeri.

Des del consistori parisenc s’ha justificat el desequilibri en els nomenaments en 2018 entre homes i dones en l’objectiu de superar els retards en la paritat que s’arrosseguen des de fa anys. Segons l’Ajuntament perfils laborals com els d’enginyeria estan ocupats només al 40% per dones, un percentatge que baixa fins al 5% en el cas d’empleats com els del servei de recollida de fem.

També et pot interessar

stats