El govern francés de Macron supera dues mocions de censura

Amb aquests procediments, la ultradreta de Marine Le Pen i l'esquerra de Jean-Luc Mélenchon volien protestar contra la decisió d'aprovar els pressupostos per decret

El parlament francés s'enfronta a dues mocions de censura
El parlament francés s'enfronta a dues mocions de censura / Teresa Suárez / Efe

El govern francés ha superat aquest dilluns dues mocions de censura, una de l'esquerra i una altra de l'extrema dreta. Amb aquestes mocions, la ultradreta de Marine Le Pen i l'esquerra de Jean-Luc Mélenchon volien protestar contra la decisió d'aprovar els pressupostos per decret. 

El desencadenant de la censura va ser una decisió de la primera ministra francesa, Elisabeth Borne, que la setmana passada va recórrer a un mecanisme constitucional per a aprovar els pressupostos del 2023, davant de la falta de suport en la cambra. 

La cap de govern afrontarà aquest mateix dilluns a la nit una tercera moció, presentada per l’esquerra, que tampoc té possibilitats de prosperar. Aquesta moció ve motivada per la decisió de Borne de privar de vot l’Assemblea sobre els comptes de la Seguretat Social per a l’any pròxim. 

Borne ha afirmat que “l’únic punt en comú de l’oposició és que busquen el fracàs del govern”. A més, els ha acusat d'estar “en contra de limitar la pujada de l'electricitat, revalorar el sou dels mestres, invertir en les nostres forces armades i la nostra policia, i a favor d’exposar les classes més desfavorides i afeblir les classes mitjanes”. 

Le Pen ha explicat que la situació “crítica” del país justifica deixar a un costat les diferències ideològiques. Així mateix, ha afirmat que no tem les amenaces de dissolució de les cambres i la convocatòria d’eleccions legislatives, a càrrec del president, Emmanuel Macron.

També et pot interessar

stats