El govern federal alemany i els länder pacten prorrogar les restriccions fins al 7 de març pel temor a les noves variants

Merkel condiciona la relaxació de les mesures a reduir la incidència de 50 contagis en set dies per cada 100.000 habitants.

Un comerç tancat en un carrer pràcticament buit al centre de Munich
Un comerç tancat en un carrer pràcticament buit al centre de Munich / Michaela Rehle (Reuters)

Alemanya ha fet el pas per al qual venia preparant la població i finalment prolongarà fins al 7 de març les restriccions que va activar a primeries de novembre, ara fa cent dies. Així ho ha pactat el govern d'Angela Merkel amb els líders dels setze estats federats en què es divideix el país. Tot i el descens dels contagis, preocupa la propagació de les noves variants. La detecció a Alemanya de casos de la soca britànica, "que és més agressiva", ha explicat la cancellera, obliga a mantindre la cautela. Merkel era partidària d'estendre la pròrroga fins al 14 de març, però l'ha reduïda set dies per la pressió dels estats.

La incidència acumulada a set dies ha baixat de 197,6 casos per 100.000 habitants a les acaballes de desembre als 68 contagis actuals. L'objectiu de Merkel és situar-la per davall de 50 positius setmanals per 100.000, el nivell que considera necessari per a poder tornar a rastrejar totes les cadenes de contagis. Un horitzó, ara mateix, a distància sideral de la situació de països com Espanya, on la incidència a set dies registrada aquest dimecres ha sigut de 201,45 casos.

Merkel tornarà a reunir-se amb els länder el 3 de març. Aleshores, si l'evolució de la pandèmia continua sent favorable, s'avaluarà iniciar una fase de relaxació de les mesures. El criteri marc és que la incidència setmanal no supere els 35 casos per 100.000 habitants, però són els estats els que tenen la competència sobre la decisió.

Un país en hivernació

Mentrestant, la vida pública continuarà sota mínims al país. Després de cent dies d'aturada, Alemanya sembla sumida en una espècie d'estat d'hibernació. Els bars i restaurants només poden oferir cafés, begudes o menjars per a emportar-se; els comerços s'han enfocat en la venda en línia, mentre que el conjunt de la vida cultural i l'oci estan tancats rigorosament. A la paràlisi de la vida pública contribueix també el fred extrem i les nevades que l'hivern ha portat al país.

Les decisions adoptades per Merkel i els governants regionals suposen una nova pròrroga a unes restriccions que van començar el 2 de novembre amb el tancament de la restauració, l'oci i cultura. Els van seguir, al desembre, els comerços no essencials i l'activitat escolar presencial. L'aturada de la vida pública es va plantejar llavors fins a l'inici de gener, però els successius pics de contagis amb què es va entrar en l'any 2021 van derivar en pròrrogues successives.

També et pot interessar

stats