El govern de Cuba es mostra partidari de reconéixer la propietat privada a l'illa

Aquesta podria ser una de les novetats que el projecte de reforma constitucional introduirà en el país, si s'aprova la setmana que ve.

Miguel Díaz-Canel, actual president de Cuba.
Miguel Díaz-Canel, actual president de Cuba. / Marco Bello (Reuters)

El diari Granma, òrgan del Comité Central del Partit Comunista de Cuba, ha publicat un resum de les reformes que es volen introduir en el nou esborrany de la constitució, que pretén fer créixer fins a 224 els actuals 137 articles.

Entre aquestes reformes es preveu reconéixer la propietat privada, que havia sigut rebutjada fins ara per considerar-la un dels pilars del sistema capitalista. No obstant això, com a conseqüència de les últimes reformes portades a terme per l'expresident Raúl Castro, des del 2010 milers de cubans s'han fet autònoms i han creat els seus propis negocis. Això ha suposat un fort impuls per la situació financera del país.

Ara, per primera vegada, la constitució podria reconéixer el paper del mercat i de noves formes de propietat, com ara la propietat privada, en l'economia cubana, encara que es mantinga com a principi essencial el caràcter socialista del sistema polític, econòmic i social, així com també el paper rector del Partit Comunista de Cuba com a força dirigent superior de la societat i l'estat. Respecte de la propietat privada sobre la terra es mantindrà un règim especial, amb limitacions per a la transmissió.

També es posa en relleu la importància de fomentar la inversió estrangera, amb les garanties necessàries.

Altres novetats

Pel que fa a les relacions internacionals, s'incorporen al text principis com ara la promoció del respecte al dret internacional i a la multipolaritat dels estats, el rebuig de tota classe de terrorisme i de l'ús d'armament nuclear o d'extermini massiu, així com la condemna de l'ús del ciberespai amb finalitat subversiva i desestabilitzadora de nacions subiranes.

En matèria de justícia, es reconeixen alguns drets fonamentals, com el de la presumpció d'innocència i el de ser processat i condemnat per tribunals competents, independents i imparcials.

El dret de la igualtat s'amplia amb el de no-discriminació per identitat de gènere, origen ètnic i discapacitat.

En l'aspecte polític, s'institueixen les figures del president i vicepresident de la república. El president serà el cap de l'estat i serà elegit per l'Assemblea Nacional per un període de cinc anys. Només podrà exercir el càrrec per dos mandats consecutius. Per això, després d'un màxim de 10 anys no podrà tornar a presentar-s'hi.

El consell de ministres mantindrà la condició de màxim òrgan executiu i administratiu, com a govern de la república, però estarà sota la direcció d'un primer ministre.

D'acord amb el diari Granma, la comissió governamental encarregada de reformar la constitució, presentarà l'esborrany davant de l'Assemblea Nacional la setmana que ve. El pas següent seria convocar un referèndum a finals d'any, perquè la reforma siga aprovada per la població.

També et pot interessar

stats