El govern britànic culpa dos espies russos de l'enverinament de l'exagent Skripal i la seua filla

Theresa May assegura que va ser una operació autoritzada per Moscou i Scotland Yard ha emés una orde internacional de detenció contra els sospitosos.

Aleksandr Petrov i Ruslan Boixirov, identificats com a autors de l'enverinament
Aleksandr Petrov i Ruslan Boixirov, identificats com a autors de l'enverinament / Reuters

La policia britànica ha identificat els presumptes autors de l'enverinament de l'exespia rus Serguei Srkipal i la seua filla, el passat mes de març a Salisbury, al sud d'Anglaterra. Es tractaria d'Aleksandr Petrov i Ruslan Boixirov. Scotland Yard ha emés contra ells una orde internacional de detenció.

Així ho ha anunciat la primera ministra britànica, Theresa May, en una compareixença en el Parlament. May ha assegurat que, basant-nos en els Serveis d'Intel·ligència, el seu govern ha conclòs que "els dos individus identificats per la policia i la fiscalia són oficials del servei d'intel·ligència militar rus".

Són dos homes d'uns 40 anys que haurien viatjat a Londres entre els dies 2 i 4 de març amb passaports autèntics i, segons Scotland Yard, a l'habitació de l'hotel on es van allotjar hi havia restes de Novitxok, l'agent químic amb què s'hauria enverinat les víctimes.

La policia ha difós les fotografies i ha facilitat el nom dels sospitosos, encara que ha reconegut que les identitats podrien ser falses, i ha demanat la col·laboració ciutadana per a facilitar les investigacions. 

Moscou convoca l'ambaixador britànic

Aquestes acusacions poden tensar, encara més, les relacions entre Londres i Moscou. La portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers rus, Maria Zakharova, ha afirmat que "els noms i les fotografies difoses no signifiquen res per a nosaltres". Zakharova ha demanat el govern britànic que "s'abstinga de fer acusacions públiques" i treballe amb les autoritats russes per a investigar l'atac a Salisbury. 

El rastre del Novitxok

Els Skripal van estar hospitalitzats unes setmanes després de ser enverinats amb Novitxok, un agent nerviós de fabricació russa, i la policia britànica investiga si el mateix atac està connectat amb la mort d'una parella en una altra localitat que es troba a 12 quilòmetres de distància de Salisbury. Tot indica que van arreplegar del fem la botella de perfum que contenia el Novitxok. 

En el transcurs de la investigació un sergent de policia també va emmalaltir després d'estar en contacte amb l'agent nerviós, però va salvar la vida. 

També et pot interessar

stats