El govern de Bolsonaro facilita la venda d’armes

El ministre brasiler Onyx Lorenzoni compara el perill d'una arma de foc amb el d'un electrodomèstic.

El president Jair Bolsonaro després de firmar el decret que facilita la possessió d’armes
El president Jair Bolsonaro després de firmar el decret que facilita la possessió d’armes / Joédson Alves (Efe)

El president brasiler, Jair Bolsonaro, ha complit aquest dimarts una de les seues principals promeses de campanya electoral després de signar un decret que flexibilitza la venda d'armes a civils, emparant-se en què "el poble ho va decidir" en referèndum el 2005.

El líder d'ultradreta ha fet al·lusió que el 63% dels brasilers s’hi van pronunciar en contra que es prohibira la venda d'armes a civils. No obstant això, l'anterior executiu de Luiz Inácio Lula da Silva va obstaculitzar aquesta decisió en diverses normatives. "Com que el poble sobiranament va decidir arran del referèndum del 2005, per a garantir-los el legítim dret a la defensa, com a president usaré aquesta arma", ha declarat Bolsonaro mostrant el bolígraf amb què ha signar el decret.

La legislació actual permetia la tinença d'armes a majors de 25 anys sense antecedents penals, amb una ocupació lícita, capacitat psicològica provada per usar-les i sempre que en justificaren la necessitat. Aquestes normes es mantenen en el nou decret, però es relaxen els requisits de compra i s'amplia la tinença en domicilis o locals comercials.

L'alliberament de la venda d'armes va ser una de les propostes que va portar Bolsonaro a guanyar les eleccions d'octubre passat, en assegurar que aquesta mesura permetrà a la societat exercir el "dret a l'autodefensa" davant una violència que cada any causa unes 60.000 morts, segons dades oficials.

Canvis en el permís de tinença d'armes

La normativa estableix que la compra d'armes només es permetrà a les persones que demostren una "necessitat efectiva " i defineix alguns d'aquests casos, com per exemple agents públics de les àrees de seguretat i intel·ligència, de l'administració penitenciària i militars. També inclou la tinença d'armament per a persones que residisquen en zones rurals o urbanes, en aquest últim cas amb índexs anuals superiors a deu homicidis per cada 100.000 habitants, cosa que cobreix pràcticament tot el país.

Com a novetat, s’inclouen els propietaris o responsables de comerços i indústries, els col·leccionistes i els caçadors. Les úniques limitacions són per a les residències on hi haja xiquets o persones amb alguna deficiència mental. En aquest cas el potencial comprador haurà de demostrar que posseeix una caixa forta o un "lloc segur" per a guardar-les.

La resposta de l'opositor Partit dels Treballadors a través del seu portaveu Fernando Haddad, ha consistit a demanar distribuir "llibres en comptes d'armes" i ha anunciat que acudirà a la justícia per a intentar anul·lar l'orde.

Comparen una arma amb un electrodomèstic

El ministre de la Presidència, Onyx Lorenzoni, ha avalat la flexibilització de la compra d'armes al Brasil i va comparar una arma de foc amb una liquadora, quant al perill que aquests aparells representen per a un xiquet. "A vegades veiem un xiquet que posa el dit en la liquadora, la connecta i perd el ditet. I per això prohibirem la liquadora? És una qüestió d'educació i orientació", ha dit Lorenzoni a la premsa després de la signatura del decret.

També et pot interessar

stats