El govern de Biden demanda a Apple per crear un monopoli en el mercat de la telefonia

En la demanda s'acusa Apple d'haver restringit l'accés a la tecnologia que usa per als iPhone, de manera que augmenten els costos per als consumidors i s'impedeix a potencials rivals llançar altres telèfons intel·ligents

Usuaris d'Apple, en una imatge d'arxiu
Usuaris d'Apple, en una imatge d'arxiu / Jonathan Brady (Pa Wire / Dpa)

El Govern dels Estats Units ha presentat aquest dijous una demanda contra Apple, al·legant que el gegant tecnològic ha creat un monopoli en el mercat dels telèfons intel·ligents amb el seu model iPhone. La demanda, interposada en un tribunal federal en Nova Jersey, representa el primer gran esforç antimonopoli contra Apple per part de l'administració de Biden.

"Els consumidors no haurien d'haver de pagar preus més alts perquè les empreses violen les lleis antimonopoli", ha afirmat el fiscal general, Merrick Garland, en un comunicat. "Si això no canvia, Apple continuarà enfortint el seu monopoli en els telèfons intel·ligents", ha afegit.

En la demanda, interposada pel Departament de Justícia i setze fiscals generals dels estats, s'acusa Apple d'haver restringit l'accés a la tecnologia que usa per als iPhone de manera que augmenten els costos per als consumidors i s'impedeix a potencials rivals llançar altres telèfons intel·ligents. El Departament de Justícia afirma que Apple ha fet ús del seu control sobre l'iPhone per a "participar en una mena de conducta il·legal, de manera àmplia i sostinguda".

Entre altres coses, la demanda al·lega que Apple impedeix el desenvolupament reeixit de les anomenades superaplicacions, que permetrien als consumidors canviar de manera més fàcil de telèfon intel·ligent. També s'acusa Apple de bloquejar el desenvolupament d'aplicacions de streaming que permetrien als usuaris gaudir de vídeo d'alta qualitat sense haver de pagar per més espai en el núvol o maquinari perquè el telèfon puga suportar-lo.

El cas es dirigeix específicament contra la fortalesa digital que ha creat Apple no sols amb iPhone, sinó també amb altres productes com iPad, Mac i Apple Watch perquè els consumidors hagen de dependre d'aquests dispositius i no puguen combinar-los amb altres productes d'altres companyies. Apple, amb seu a Cupertino (Califòrnia), nega les acusacions i acusa el govern estatunidenc d'haver-se extralimitat en les seues acusacions, segons un comunicat arreplegat per mitjans locals. "Aquesta demanda amenaça el que som i els principis que diferencien els productes d'Apple en mercats intensament competitius", s'ha defés la companyia, que ha assegurat que, si la demanda prospera, s'establirà "un perillós precedent", donant poder al govern per a intervenir en el disseny de tecnologia.

Amb aquesta demanda, Apple s'uneix a la llista de gegants tecnològics contra els quals ha emprés una ofensiva el govern de Biden.

També et pot interessar

stats