Google deixa Huawei sense actualitzacions del sistema Android

Huawei actualitzarà els seus equips i la Xina l’emplaça a prendre mesures després del veto

Les empreses tecnològiques dels Estats Units deixaran de vendre components i programari a Huawei
Les empreses tecnològiques dels Estats Units deixaran de vendre components i programari a Huawei / Mauritz Antin (Efe/Apa)

Les principals empreses tecnològiques dels Estats Units, entre les quals hi ha Google, deixaran de vendre components i programari al gegant xinés de les telecomunicacions Huawei. És la primera reposta a l'orde executiva aprovada dimecres del president del país, Donald Trump, que va declarar una emergència nacional per a prohibir que les companyies nord-americanes facen negocis amb empreses que suposadament intenten espiar el país, i va incloure Huawei en una llista de companyies a les quals es vetava l'accés a la tecnologia dels Estats-Units. 

Alphabet, l'empresa paraigua de Google, ha decidit tallar el subministrament de material informàtic i alguns serveis de programació al gegant xinés de les comunicacions. Igualment, els principals fabricants de processadors, entre els quals hi ha Intel, Qualcomm, Xilinx Inc i Broadcom, han informat als seus empleats que de moment deixaran de facilitar components a Huawei. Intel és el principal proveïdor de processadors de l'empresa xinesa, mentre que Qualcomm l’abasteix dels processadors i mòdems amb què equipa molts dels seus telèfons intel·ligents.

Huawei és el segon venedor més gran de telèfons intel·ligents del món, i la decisió de Google podria deixar els milions de telèfons Huawei sense accés a les actualitzacions del sistema operatiu Android. Tampoc funcionaria el correu electrònic Gmail ni es podrien actualitzar la majoria d'aplicacions que es descarreguen des de la PlayStore.

Huawei actualitzarà els seus equips i la Xina l’emplaça a prendre mesures després del veto

Huawei ha assegurat que oferirà actualitzacions de seguretat per a tots els seus equips després de conéixer que Google deixarà de vendre-li components i programari, mentre que el govern de Pequín ha mostrat el seu suport a l’empresa perquè prenga “mesures legals i defense els seus drets”.

La tecnològica xinesa ha promés que continuarà proveint actualitzacions i serveis postvenda en tots els seus equips, tant a aquells que ja s’han venut com als que estan encara emmagatzemats, i que continuarà construint un “ecosistema de programari segur i sostenible” per a tots els seus usuaris.

“Huawei ha fet contribucions substancials al desenvolupament i creixement d’Android. Com un dels seus socis clau globals, hem treballat estretament en la seua plataforma de codi obert per a desenvolupar un ecosistema que ha beneficiat tant als usuaris com a la indústria”, ha dit la companyia com a resposta a la decisió estatunidenca de limitar el seu aprovisionament i viabilitat.

El dubte és què passarà en el moment que Google llance una nova versió del seu sistema Android, ja que Huawei en principi no podrà oferir l’actualització en els seus telèfons.

Huawei és la marca líder a Espanya en el mercat de telèfons mòbils

Aquest canvi de política de Google també afectaria els telèfons Huawei de la pròxima generació que encara no han eixit al mercat, ja que no podrien ni tan sols instal·lar el sistema operatiu Android. A Espanya, Huawei és la marca líder en el mercat de telèfons mòbils, amb una quota de mercat del més de 28%, per davant de Samsung, que durant molts anys ha ostentat el lideratge.

Guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, i batalla pel control de les xarxes 5G.

Aquestes mesures se sumen a la guerra comercial entre els EUA i la Xina, que ha portat a la imposició d'aranzels a la importació de nombrosos productes. Aquesta decisió ha sigut contestada amb mesures similars per part de les autoritats de Pequín, fet que agreuja la batalla pel control i desenvolupament de les xarxes 5G. 

També et pot interessar