Gibraltar declara el confinament total dos dies després de l'acord amb Espanya

L'acord suposarà l'enderrocament del reixat franquista i canviarà la relació del territori britànic amb l'estat espanyol.

Imatge del penyal de Gibraltar
Imatge del penyal de Gibraltar

A causa de l'augment descontrolat de casos de Covid-19, el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ha anunciat aquest dissabte la declaració de “situació d'incident greu” que imposa el confinament total en el penyal durant els 14 dies vinents, que serà revisat cada set dies.

Només es permetrà eixir del domicili per a treballar, fer exercici, comprar productes essencials, per motiu mèdic o per emergències. Qui tinga una segona residència a Espanya o haja de creuar la frontera per motius mèdics també podrà continuar desplaçant-se, ha explicat Picardo.

Aquesta decisió arriba després que el 31 de desembre de 2020, la ministra espanyola d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, ratificara amb el seu homòleg britànic, Dominic Raab, un principi d'acord per a incloure Gibraltar en l'espai Schengen que elimina les fronteres entre 26 països europeus. L'acord suposarà l'enderrocament del reixat de l'època franquista i canviarà la relació del territori britànic amb l'estat espanyol més que cap altre fet en els últims tres-cents anys.

Des del govern d'Espanya, veus com la de la mateixa González Laya o la de la ministra d'Hisenda i portaveu del govern, María Jesús Montero, han celebrat l'acord afirmant que és “especialment important” i “obligat” per l'enclavament que representa Gibraltar, i han ressaltat que l'acord permet la normalitat en el trànsit de treballadors i de mercaderies.

Un principi d'acord no exempt de polèmiques

Tot i l'enteniment històric que suposa entre Espanya i el Regne Unit, l'assumpte no ha estat lliure de polèmiques i Picardo i González Laya han protagonitzat un xoc després d'una entrevista d'aquesta en El País en què afirmava que l'estat espanyol tindrà l'última paraula sobre qui entra en un Gibraltar que s'integrarà en l'espai Schengen.

Picardo va respondre a aquestes declaracions en el seu compte de Twitter advertint que no hi haurà controls espanyols ni en el port ni en l'aeroport de Gibraltar malgrat que segons el principi d'acord, Espanya serà la “garant última” del compliment de les normes de l'Acord de Schengen, que podria servir de base per a un futur tractat sobre Gibraltar.

PP i Vox demanen transparència i major control

La portaveu del PP en el Congrés, Cuca Gamarra, ha anunciat en Twitter que el grup parlamentari popular ha registrat en la cambra baixa una sol·licitud de compareixença del cap de l'executiu, Pedro Sánchez, perquè explique l'acord entre el govern estatal i el Regne Unit sobre Gibraltar, exigint-li “transparència”.

Vox també ha anunciat que exigirà responsabilitats al govern espanyol per la que considera una “pèssima decisió” de la ministra d'Afers Estrangers per matindre obert el reixat de Gibraltar malgrat que hi ha una alerta sanitària per la Covid-19, la qual cosa ha qualificat de greu imprudència que posa en risc la salut de tots en un moment en què la variant britànica del virus “s'estén com l'escuma” per la comarca.

També et pot interessar

stats