El gest masclista d'Erdogan que ha molestat la presidenta de la Comissió Europea

El president turc va deixar Von der Leyen sense cadira i la va apartar a un sofà a un costat de la sala durant una reunió oficial. 

Imatge de la reunió del dimarts a Ankara, presidida per Recep Tayyib Erdogan i Charles Michel, amb Ursula von der Leyen i el ministre d'Afers Estrangers turc, Mevlet Cavusoglu, en els sofàs laterals
Imatge de la reunió de dimarts a Ankara, presidida per Recep Tayyib Erdogan i Charles Michel, amb Ursula von der Leyen i el ministre d'Afers Estrangers turc, Mevlüt Çavusoglu, als sofàs laterals / Reuters

La imatge de la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, relegada a un sofà lateral durant la trobada que va tindre aquest dimarts amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, està donant la volta al món. Un gest amb tocs masclistes que està alçant polseguera i que va irritar l'alta dirigent comunitària perquè, mentre ella quedava desplaçada al costat de la sala en un seient secundari, el líder turc i el president del Consell Europeu, Charles Michel, ocupaven les dues cadires centrals de la sala, presidint la reunió. 

Von der Leyen esperava rebre el mateix tracte protocol·lari que Michel, i així ho han traslladat fonts de l'executiu europeu. "A la presidenta no li va fer gràcia", va reconéixer una persona pròxima a les converses que es van desenvolupar dimarts a Ankara, la capital de Turquia. Un país que, recentment, s'ha retirat del Conveni d'Istanbul, l'acord internacional per a protegir les dones davant de la violència masclista. 

Segons ha assegurat el portaveu en cap de la CE, Eric Mamer, l'equip de l'alemanya ha iniciat una sèrie de contactes amb les parts involucrades en la trobada institucional per a assegurar que un "incident" així no es "repetisca en el futur". També ha afirmat que l'explicació de motius per a col·locar dues cadires en lloc de tres li correspon donar-la al govern turc, encarregat de l'organització de la reunió. La Comissió desconeixia aquest detall de protocol abans que començara la trobada.

En els vídeos oficials que s'han difós de la reunió, s'observa que Von der Leyen, Michel i Erdogan arriben a una sala on hi ha dues cadires que presideixen l'escena i dos sofàs laterals i que, mentre els dos homes s'asseuen a les cadires, ella es queda dreta. En una escena posterior, l'alemanya apareix asseguda al sofà lateral i Michel i Erdogan ocupen les cadires, prop de les banderes de la Unió Europea i Turquia.

Segons la mateixa font, Von der Leyen va aprofitar la conversa per a tindre "una llarga i franca discussió sobre la retirada de Turquia del Conveni d'Istanbul" i tractar el cas dels drets de les dones.

També et pot interessar

stats