El gendre de Trump presenta un projecte econòmic per a Palestina sense abordar el conflicte amb Israel

El poble palestí rebutja la proposta de Jared Kushner, que planteja invertir 50.000 milions de dòlars en infraestructures, educació, turisme i comerç.

El poble palestí rebutja el pla pau per a la prosperitat, proposat per l'assessor i gendre de Donald Trump, Jared Kushner
El poble palestí rebutja el pla pau per a la prosperitat, proposat per l'assessor i gendre de Donald Trump, Jared Kushner / Efe

Jared Kushner, assessor i gendre del president dels Estats Units, Donald Trump, ha obert aquest dimarts el fòrum econòmic Prosperitat per a la Pau que se celebra a Manama (Bahrain) amb un al·legat en favor de les inversions i el desenvolupament econòmic de Palestina en què mencionava la necessitat de pau però no esmentava les causes i la situació del conflicte amb Israel.

Kushner creu que no es podrà resoldre el conflicte entre Palestina i Israel amb un pacte que estiga en la línia del que es va acordar en la iniciativa de pau àrab, rubricada pels membres de la Lliga Àrab a Beirut l'any 2002, i proposarà en el fòrum econòmic que s'inaugura aquest dimarts a Manama (Bahrain) un nou pla de pau entre Israel i Palestina.

La iniciativa de pau àrab, plantejada per l’Aràbia Saudita, és un dels pocs consensos aconseguits pels països de la regió i advoca pel reconeixement i normalització de relacions del món àrab amb Israel a canvi que es retire dels territoris palestins ocupats en 1967, possibilitat que Israel rebutja.

Kushner s'ha proposat solucionar ara un conflicte que no han solucionat més de 70 plans de pau, tots fracassats. El nou intent, anomenat pau per a la prosperitat, pretén invertir 50.000 milions de dòlars a Palestina per a grans projectes d'infraestructures, educació, turisme i comerç. Els palestins no han acceptat el pla perquè no elimina el desig israelià d'annexionar-se una part de Cisjordània.

Mig centenar d'ONG rebutgen el fòrum

Un total de 57 organitzacions no governamentals de dotze països àrabs han firmat un document de rebuig al fòrum econòmic que comença aquest dimarts a Bahrain sota la sospita que els Estats Units tenen la finalitat de buscar inversors interessats en el seu pla de pau per al conflicte palestinoisraelià.

"Els signants del document condemnen enèrgicament la participació en la conferència d'alguns països àrabs, homes de negocis i representants d’algunes companyies àrabs, i exigeixen un boicot complet de l'esdeveniment perquè busca liquidar la causa palestina", ha assenyalat l'organització Centre d'Ammam per a Estudis de Drets Humans (ACHRS).

També et pot interessar

stats