El G7 busca acords per a frenar la guerra comercial

L'alerta climàtica i les amenaces de Trump de gravar productes europeus planen també sobre la trobada.

Imatge de la reunió del G7 d'aquest dissabte

L'amenaça d'imposar taxes al vi francés per part del president dels Estats Units, Donald Trump, ha enrarit l'ambient previ de la cimera del G7. Set de les economies més potents del món es reuneixen a Biarritz amb un tema prioritari, calmar els ànims per a reconduir les guerres comercials.

El president francés, Emmanuel Macron, ha posat en marxa la prioritat diplomàtica i només aterrar ha convidat Donald Trump a dinar, per a trencar el gel.

"La relació progressa adequadament i fa bon oratge". Així eixia al pas Donald Trump de la polèmica, per acabar dient que Macron és un amic. La distensió no ha impedit, en tot cas, que Macron advertira sobre l'objectiu necessari de la cimera assenyalant que "les tensions comercials son roïnes per a tothom. Hem d' aconseguir destensar la situació, estabilitzar les coses i evitar una guerra comercial que amenaça d'instal·lar-se per tot arreu"

Al llarg de la vesprada de dissabte han anat arribant la resta de participants i s'han celebrat trobades informals. Macron també ha rebut l'alemanya Angela Merkel, el britànic Boris Johnson i l'italià Giuseppe Conte.

A la nit, sopar conjunt, i diumenge començarà l'agenda oficial. El president del Consell d'Europa, Donald Tusk, ha fet un apunt per a resumir la posició europea: "si Trump imposa aranzels al vi francés, Europa contestarà de la mateixa manera".

68 detinguts a Baiona

Un total de 68 persones van ser detingudes dissabte a Baiona després d'una manifestació no autoritzada contra la cimera. Hi va haver alguns enfrontaments amb les forces de seguretat desplegades.  

Alguns dels participants va llançar objectes contra la policia, que va respondre amb gasos lacrimògens i amb canons d'aigua. També hi ha hagut càrregues policials. 

També et pot interessar

stats