El G20, a excepció dels EUA, reafirma la "irreversibilitat" de l’Acord de París

També hi ha hagut un pronunciament "a favor dels fonaments del lliure comerç" i del "creixement econòmic".

El G20, a excepció dels EUA, reafirma la \"irreversibilitat\" de l’Acord de París

Els països del G20, amb l'excepció dels Estats Units, han reafirmat la "irreversibilitat" de l’Acord de París i s’han compromés a la "plena implementació" de les mesures contra l'emergència climàtica.

Segons la declaració conjunta adoptada al final de la cimera d’Osaka, el G20 "reafirma el seu compromís per a la plena implementació" de les mesures pactades a París en 2016. A més, es fixa la data del 2020 per a "actualitzar les contribucions nacionals" a la lluita comuna contra el calfament global.

En la declaració conjunta s'assenyala també la necessitat que els objectius particulars de cada país reflectisquen "les seues responsabilitats diferenciades i capacitats respectives, segons les circumstàncies nacionals".

En matèria de protecció mediambiental, els líders també han donat suport a l'objectiu de "reduir a zero la contaminació marina addicional de plàstic per al 2050". Per a aconseguir-ho, aposten per "millorar la gestió de residus" i a "reduir la descàrrega de fem plàstic sense processar". També per "aplicar solucions innovadores, alhora que es reconeix el paper important del plàstic per a la societat".

En el document s'afig un punt en el qual els Estats Units "reitera la seua decisió de retirar-se de l’Acord de París perquè suposa un desavantatge per als treballadors i contribuents nord-americans".

Pronuciament “a favor dels fonaments del lliure comerç”

D’altra banda, la cimera ha conclòs amb un pronunciament "a favor dels fonaments del lliure comerç" i del "creixement econòmic".

El comunicat final acordat pels líders assenyala "la intensificació de les tensions geopolítiques i comercials", però en el text no es fa cap menció a l'auge del proteccionisme. 

"El creixement global sembla estar estabilitzant-se, i en general s'espera un repunt moderat enguany i en 2020", assenyala la declaració conjunta del G20. Així mateix, també es compromet a "afrontar els riscos" derivats de les tensions abans esmentades i a "emprendre més accions" si fora necessari.

També et pot interessar

stats