El G20 avisa que les tensions comercials entre països eleven la volatilitat financera

El ministre d'Hisenda argentí insta els estats implicats a resoldre les discrepàncies per a no perjudicar el comerç internacional.

El ministre d'Hisenda de l'Argentina, Nicolás Dujovne, durant la cimera del G20 a Indonèsia
El ministre d'Hisenda de l'Argentina, Nicolás Dujovne, durant la cimera del G20 a Indonèsia / Johannes P. Christo (Reuters)

El G20 ha alertat aquest divendres que les "persistents" tensions comercials en el si del grup estan afectant "la confiança en els mercats" i incrementen "la volatilitat financera". Ha sigut Nicolás Dujovne, el ministre d'Hisenda de l'Argentina (país que actualment presideix el fòrum) el que ha llançat aquest avís en referència a l'escalada de tensió que s'ha donat els últims mesos entre els Estats Units i la Xina pels aranzels, tot i que no els ha esmentat de manera explícita.

El grup dels 20 es troba actualment reunit en una cimera a Indonèsia, on també se celebra l'assemblea anual del Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial. En una roda de premsa, Dujovne ha defensat el comerç internacional com un "important motor de creixement" i, per això ha demanat que es resolguen les tensions que hi ha entre els països que integren el G20. Això sí, ha avisat que encara que el grup dels 20 pot tindre paper "com a fòrum de discussió", les discrepàncies entre els membres les han de resoldre directament les parts implicades.

Dujovne també ha advertit que el creixement econòmic s'ha tornat "més desequilibrat" i que alguns dels riscs que s'havien identificat al principi d'any "s'estan començant a materialitzar". Per exemple, ha citat la volatilitat que han experimentat els països emergents, com ara la mateixa Argentina, a causa de l'ajust de les condicions financeres causada per "la normalització de la política monetària" als països avançats. Buenos Aires, de fet, ha hagut de recórrer a un paquet d'assistència de l'FMI de tres anys de durada valorat en 57.100 milions de dòlars després de l'afonament del pes argentí.

També et pot interessar

stats