El futur incert del submarí argentí ARA San Juan

El govern argentí admet que no té els mitjans necessaris per a reflotar el submarí localitzat

Font: EFE
Font: EFE

El Ministeri de la Defensa de l'Argentina i l'Armada han confirmat que la companyia nord-americana Ocean Infinity ha trobat el submarí argentí ARA San Juan, desaparegut fa un any en aigues de l'Atlántic. 

Segons ha indicat l'empresa Ocean Infítiny, que cobrarà 7,5 milions de dòlars per la troballa, el submarí està a 900 metres de profunditat, a uns 600 quilòmetres de Comodoro Rivadavia, on s'havia instal·lat el centre d'operacions durant la recerca. El govern de Macri ha reconegut que no disposa dels mitjans necessaris per a reflotar el submarí. 

Els treballs de cerca, en els quals participaren durant els primers mesos diversos països, es va delimitar a 430 quilòmetres de la costa, al voltant d'una zona on diverses agències internacionals manifestaren haver detectat una explosió hores després que la nau desapareguera. 

El submarí va desaparéixer amb 44 tripulants a bord

L'ARA San Juan havia participat en unes maniobres en el port austral d'Ushuaia i el 3 de novembre va partir de nou cap a Mar del Plata. Dos dies després, a uns 400 quilòmetres de la costa, es va comunicar per última volta. 

Hores abans, el comandant havia alertat d'una fallada provocada per l'entrada d'aigua per un conducte de ventilació, que es va filtrar en el compartiment de les bateries elèctriques i va provocar un principi d'incendi. 

Tot i que l'Armada argentina va asegurar en diverses ocasions que eixa fallada va ser "solucionada" i que el San Juan va continuar navegant cap a Mar del Plata, el rastre del submarí es va perdre i no va arribar mai a port, on l'esperaven el 19 de novembre. 

El president argentí, atenent a estos nous descobriments, ha decretat “dol nacional” i el seu ministre de Defensa ha afegit que “faran l’impossible” perquè se sàpiga què va passar al submarí. 

També et pot interessar

stats