La frontera entre Gaza i Egipte s’obri durant tres dies

El territori està sota un dur bloqueig israelià des que Hamàs va prendre el poder per la força i va expulsar les forces lleials al president Mahmud Abbas.

Manifestants palestins durant els enfrontaments divendres passat prop de la frontera entre Israel i la Franja de Gaza
Manifestants palestins durant els enfrontaments divendres passat prop de la frontera entre Israel i la Franja de Gaza / Mohammed Saber

L'encreuament fronterer de Rafah, entre Egipte i la Franja de Gaza, estarà obert durant tres dies per a permetre l'entrada i l‘eixida de persones en el bloquejat enclavament palestí, segons han informat fonts de seguretat de Hamàs, moviment islamista que controla la franja.

El pas fronterer es podrà travessar en les dues direccions per persones que hagen obtingut un permís. En general, acostumen a ser estudiants que cursen estudis fora de Gaza, familiars que tenen membres de la seua família fora de la franja, malalts que necessiten tractament mèdic a Egipte o comerciants.

Gaza està sota un ferri bloqueig israelià des que el 2017 Hamàs, que havia guanyat les eleccions generals palestines un any abans amb una àmplia majoria, va arribar al poder per la força i va expulsar les forces lleials al president Mahmud Abbas.

Israel permet l'eixida per la seua frontera amb comptagotes i només en casos especials, i Egipte fa el mateix des que va arribar al poder el president Abdel Fattah al-Sisi l'any 2014.

Enfrontaments a Gaza i Cisjordània

Dos joves palestins van morir divendres per trets de l'exèrcit israelià, un a Gaza durant les protestes setmanals davant la tanca de separació, i un altre a Cisjordània, segons han informat fonts mèdiques i oficials palestines.

"Tres sospitosos van llançar pedres contra vehicles israelians que transitaven" per una carretera pròxima al poble palestí de Silwad”, va informar una portaveu militar, que va afegir que els soldats van respondre obrint foc contra els sospitosos i "van rebre tractament mèdic al mateix lloc".

Uns 10.000 manifestants, molts d'ells amb banderes palestines, es van concentrar davant la tanca fronterera entre Gaza i Israel, on es van generar aldarulls després de llançar artefactes explosius i enfrontar-se amb les tropes israelianes apostades.

També et pot interessar

stats