El Freedom, de la flotilla de la Llibertat, detingut per Israel quan tractava de trencar el bloqueig a Gaza

L’exèrcit israelià ha conduït a port el vaixell i té detingudes les 12 persones de la tripulació.

Quatre mesos d’enfrontaments a la frontera de Gaza amb Israel
Quatre mesos d’enfrontaments a la frontera de Gaza amb Israel / Reuters

L’exèrcit israelià ha abordat el vaixell Freedom, i ha detingut les dotze persones de la tripulació. És el segon vaixell de l’anomenada flotilla de la Llibertat que intenta arribar a Gaza amb ajuda humanitària, fonamentalment, material mèdic. El mateix vaixell era un regal de l’organització Rumbo a Gaza per als pescadors palestins.

El vaixell duia bandera sueca i entre els tripulans hi ha Francisco Canales, regidor del municipi d’Alájar, Huelva, i Ian Díaz Young, periodista hispanobritànic. La resta de la tripulació és de Suècia, França, el Regne Unit, Alemanya i el Canadà. 

La flotilla de la Llibertat està formada també pel vaixell Al-Awda, detingut per Israel ja fa sis dies, i el Palestina, que encara va cap a Gaza.

La Franja de Gaza pateix el bloqueig imposat fa onze anys per Israel, amb el suport d’Egipte. Aquest bloqueig suposa el control total dels dos únics passos fronterers, un a la frontera amb Israel i un altre, a la frontera egípcia al Sinaí. A vegades, Israel talla, fins i tot, el subministrament de combustible. En aquest moment, i des de fa dos dies, no es pot introduir a Gaza ni petroli, ni gas.

La població de Gaza, més de dos milions de persones, viu confinada en un territori de 365 quilòmetres quadrats, pràcticament cent vegades menys que el territori valencià. Segons l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins, si s’hi manté el bloqueig, per al 2020 la Franja serà inhabitable.

Un altre mort en la Gran Marxa del Retorn

Siga per les condicions de vida a Gaza, siga per l’enfrontament polític de Palestina i Israel, cada divendres, des del 30 de març, milers de palestins s’acosten fins a la frontera, en una campanya que anomenen Gran Marxa del Retorn. Una vegada a la frontera amb Israel, hi envien globus incendiaris. Reclamen poder tornar als territoris d’on van ser expulsats el 1948. Israel acusa de terrorisme aquesta acció i exposa que els artefactes cremen els cultius i provoquen importants pèrdues als llauradors.

Davant les accions palestines, Israel respon amb contundència, moltes vegades amb foc real. Cada cap de setmana hi ha víctimes. Ahir, dos palestins van morir, un d’ells, un menor de quinze anys. Noranta en resultaren ferits i cent trenta foren atesos per inhal·lació de gas lacrimogen. Des que començaren les protestes a la frontera, ja hi han mort almenys 148 palestins.

També et pot interessar

stats