França vota en unes legislatives que podrien acabar amb la majoria absoluta de Macron

Els instituts demoscòpics anticipen una abstenció rècord d'entre el 51% i el 55%, que superaria la xifra més alta, registrada en els últims comicis de 2017

Els instituts demoscòpics anticipen una abstenció d'entre el 51% i el 55%

Més de 48 milions de franceses i francesos estan convocats a les urnes aquest diumenge per a la primera volta d'unes legislatives que són crucials perquè el president Emmanuel Macron puga complir el seu programa, ja que les enquestes no li garanteixen que aconseguisca renovar la seua majoria absoluta a l'Assemblea Nacional.

La votació ha començat ja aquest dissabte en diversos dels territoris d'ultramar francesos. En les onze circumscripcions dels francesos de l'estranger aquesta primera volta es va dur a terme el 4 i el 5 de juny, i el bloc macronista ha patit un primer revés amb l'eliminació de Manuel Valls, el seu candidat per a l'àrea que inclou Espanya, Portugal, Andorra i Mònaco.

A la França metropolitana, els col·legis electorals obrin aquest diumenge les 8 h del matí, hora local i es pot votar fins a les 18:00 h a les zones rurals i a les xicotetes ciutats, i fins a les 20:00 h en les grans urbs.

Un dels elements que pesarà en el resultat final serà la previsible desmobilització del cos electoral, tenint en compte que els instituts demoscòpics anticipen una abstenció d'entre el 51% i el 55%, que podria superar el rècord aconseguit en els últims comicis de 2017, amb el 51,3%.

Els sondejos realitzats a meitat d'aquesta setmana calculen una situació molt igualada en la primera volta entre el bloc del cap de l'Estat, reunit sota la marca Ensemble, i la nova coalició d'esquerra Nova Unió Popular Ecològica i Social (Nupes) que reuneix La França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon, els ecologistes, els socialistes i els comunistes.

Una victòria en la primera volta de la Nupes, que s’ha convertit en la protagonista de la campanya amb la idea de convertir a Mélenchon en el nou primer ministre i obligar a Macron a una cohabitació, situació inèdita des de 2002, és una hipòtesi possible, encara que no la més probable, segons les enquestes.

Si la nova coalició acaba en primera posició, seria un triomf més que simbòlic per a una esquerra que havia aparegut molt afeblida en les presidencials d'abril, quan el suport rebut per Le Pen, apuntava al fet que la ultradreta seria durant els pròxims cinc anys la vertadera oposició a Macron.

Protesta a París contra la violència policial la vespra de la votació

Vora 200 persones s’han concentrat aquest dissabte a París per a protestar per una disposició sobre l'ús d'armes de foc per les forces de l'orde després de la mort a tirs de la policia d'una dona, un succés utilitzat en la campanya electoral de les legislatives per Mélenchon.

El col·lectiu Policia Assassina, de familiars de persones que han mort o resultat ferides en accions policials, és un dels que ha organitzat aquesta protesta a la plaça de la República per a exigir la derogació d'un article de la llei de 2017 sobre la seguretat interior.

També et pot interessar

stats