França trenca el silenci sobre la cultura de la violació

Les elits polítiques i culturals han acollit amb preocupació les moltes denúncies de violació que s'han conegut les últimes setmanes.

VÍDEO | França trenca el silenci sobre la cultura de la violació

En regles generals, França és un país on la sexualitat es manté en l'àmbit privat, inclús quan es tracta de relacions no consentides. Milers de dones han callat per por i ara, gràcies al moviment Me Too, l'omertà toca a la fi. Les últimes setmanes hi ha hagut infinitat de denúncies, quasi totes contra figures destacades del món de la política, de la cultura o del periodisme. Patrick Poivre, presentador de les notícies de la TF1 durant 20 anys i reconegut novel·lista, s'acaba de sumar a la llista de sospitosos. La també escriptora Florence Porcel, l'acusa de violació en el llibre Pandorini. La primera agressió va passar quan la dona era menor d'edat, i els abusos van durar 5 anys.

La setmana passada, la justícia va condemnar un ex-secretari d'Estat, el conservador Georges Tron, a 5 anys de presó per delictes sexuals i violació. La sentència especifica que, com a mínim, ha d'estar tres anys entre reixes. Pendent de juí, en aquest cas per incest, està el politòleg Olivier Duhamel, a qui han protegit des de la prestigiosa Escola de Ciències Polítiques, la fàbrica de la classe política francesa. La pressió dels estudiants ha obligat a dimitir al director del centre i una iniciativa en xarxes ha recollit 400 testimonis d'estudiants de la facultat que van denunciar abusos, majoritàriament dels companys, sense que ningú fera res per ajudar-les.

A la connivència del poder se suma la indiferència de part de la judicatura. Milers de dones ixen al carrer des de fa dies per a demanar que els 20 bombers acusats d'abusar d'una adolescent siguen jutjats per violació i no per delictes sexuals, que comporten penes més laxes.

El president de França, Emmanuel Macron, és conscient de la necessitat de canviar la tipificació del delicte i, en el cas dels xiquets, ja hi ha una proposta per a considerar il·legal qualsevol relació amb menors de 13 anys, encara que siga consentida. El moviment feminista exigeix un canvi radical, en la legislació i en la societat, que durant anys ha interioritzat una cultura de la violació que considerava elegant guardar silenci sobre els abusos. La República Francesa, sempre al capdvant en la defensa dels drets humans, té un deute amb les dones.

També et pot interessar

stats