França recorda les víctimes de l’atemptat a la sala Bataclan cinc anys després

La pandèmia ha imposat una celebració sòbria en memòria dels 137 morts pels atacs jihadistes.

Homenatge a les víctimes de la sala Bataclan de París

Cinc anys després, França ha recordat aquest divendres els atemptats a la sala Bataclan i altres punts de París en plena renovada amenaça islamista. La pandèmia ha imposat una celebració sòbria per a retre homenatge a les 137 víctimes dels atacs.

L'onada terrorista del 2015 va començar a l'Estadi de França, on tres kamikazes es van suïcidar amb jupetins explosius poc després de l'inici d'un amistós entre les seleccions nacionals de futbol d'Alemanya i França i van causar la mort d'una persona.

Un altre comando islamista els va prendre el relleu disparant contra bars i terrasses del centre de la ciutat. Després va sembrar el caos a la sala de concerts Bataclan, on actuava el grup nord-americà Eagles of Death Metal, i van assassinar 90 persones.

Aquest divendres el primer ministre francés, Jean Castex, ha encapçalat una cerimònia que ha visitat tots els escenaris dels atemptats, per a concloure a les portes de la sala Bataclan. A més, la Torre Eiffel s’ha encés per a retre homenatge a les víctimes.

La celebració arriba en un moment en què França ha tornat a ser sacsejada per diversos atacs: des de la decapitació d'un professor el 16 d'octubre després d'haver mostrat caricatures de Mahoma en classe, fins a l'atemptat posterior en una església de Niça que va posar fi a la vida de tres persones.

El juí, previst per al 2021

El juí d’aquests atemptats està previst per al 2021. S'hi jutjaran 20 persones, inclòs Salah Abdeslam, l'únic terrorista que va sobreviure als atacs jihadistes i que aquella nit va fugir de París sense activar el seu jupetí explosiu.

Si no haguera sigut per la pandèmia, aquest cinqué aniversari hauria coincidit amb el veredicte d'un altre important procés al terrorisme, el centrat en els atacs de gener del 2015 contra la revista satírica Charlie Hebdo. El juí va començar el 2 de setembre passat, però la detecció de diversos casos de coronavirus entre els deu acusats va obligar a interrompre'l a l'inici de novembre i es reprendrà dilluns que ve.

També et pot interessar

stats