França multa Google amb 500 milions per l'ús de continguts dels mitjans de comunicació

També ha ordenat al gegant d'internet que presente una oferta de remuneració als editors i a les agències de premsa per l'ús dels seus continguts protegits

El logotip de Google es mostra durant una cimera tecnològica a París, França, en una imatge d'arxiu
El logotip de Google durant una trobada tecnològica a París, en una imatge d'arxiu / Charles Platiau (Reuters)

L'Autoritat de la Competència de França ha imposat aquest dimarts a Google una multa de 500 milions d'euros per no haver negociat de bona fe una compensació per als mitjans de comunicació per l'ús dels seus continguts informatius, un fet al qual l'obliga una llei nacional.

L'organisme també ha ordenat al gegant estatunidenc d'internet que presente una oferta de remuneració als editors i a les agències de premsa per l'ús dels seus continguts protegits, sota l'amenaça d'haver de pagar 900.000 euros per cada dia de retard.

"La sanció de 500 milions d'euros té en compte l'excepcional gravetat dels incompliments constatats i que el comportament de Google ha suposat retardar la bona aplicació de la llei sobre els drets afins", ha assenyalat la presidenta de l'Autoritat de la Competència, Isabelle de Silva, en el comunicat que va anunciar la sanció.

Una llei francesa de 2019 obligava les plataformes d'internet a negociar de bona fe amb els mitjans de comunicació una compensació per l'ús dels seus continguts informatius en els seus cercadors, protegits pels anomenats drets afins. No obstant això, l'Autoritat de la Competència ha constatat, després d'una investigació en profunditat, que Google "no ha respectat diversos requeriments legals formulats a l'abril de 2020".

Una negociació "no de bona fe"

A més, la negociació del gegant de Silicon Valley amb els editors i les agències de premsa "no pot considerar-se que haja sigut portada de bona fe", ja que Google els imposava formar part d'un programa denominat Publisher Curated News, amb un servei específic anomenat Showcase.

En fer això, afig, Google "va refusar, com se li havia sol·licitat en diverses ocasions, mantindre una discussió específica sobre la remuneració deguda per l'ús actual dels continguts protegits pels drets afins".

Tercera sanció a França

Aquest és el tercer revés que Google rep a França en els últims mesos en forma de sanció milionària. L'Autoritat de la Competència li va imposar el passat 6 de juny una multa de 220 milions d'euros per abús de la seua posició dominant en el mercat de la publicitat en línia. I el desembre passat, la Comissió Nacional d'Informàtica i Llibertats (CNIL) de França va multar Google amb 100 milions d'euros més i Amazon amb 35 milions per les seues polítiques de galletes, que s'introduïen en els ordinadors dels seus usuaris amb objectius publicitaris.

També et pot interessar