Fracàs a Brussel·les en el primer intent de renovació dels càrrecs de la UE

Els caps d'estat i de govern han convocat una nova cimera per al diumenge 30 de juny.

Fracàs a Brussel·les en el primer intent de renovació dels càrrecs de la UE
Fracàs a Brussel·les en el primer intent de renovació dels càrrecs de la UE

La reunió entre els caps d'estat i de govern de la Unió Europea acabava de matinada i sense acord en la renovació dels principals càrrecs institucionals per als pròxims 5 anys. Un fracàs que obri un nou termini per a dur a terme els nomenaments, la pròxima cimera serà diumenge 30 de juny. Un cita que es farà dos dies abans que comence a funcionar el nou Parlament Europeu. 

L'objectiu dels líders dels 28 països era decidir el nom de les persones que han d'ocupar la presidència de la Comissió Europea, la del Consell Europeu, la del Representant per a la Política Exterior i la presidència del Banc Central Europeu. Aquesta matinada, en acabar les converses, el president del Consell Europeu, Donald Tusk ha destacat que no s'ha produït la majoria necessària per a elegir cap dels candidats a presidir les principals institucions de la Unió Europea.

Un consens que no s'ha fet efectiu tot i les intenses negociacions que en els últims dies havien encetat els caps de govern, les forces polítiques i els membres del Parlament Europeu. Unes negociacions que han acabat, aquesta matinada, amb un autèntic fracàs que demostra, segons els analistes, el difícil equilibri que cal aconseguir entre les famílies polítiques que hi ha  en els 28 països membres. 

Aquesta falta de sintonia s'ha vist reflectida, per exemple, en la l'elecció del president o presidenta de la Comissió Europa, perquè mentre el Partit Popular Europeu dona suport al candidat alemany, els socialistes prefereixen un holandés i els liberals una danesa. Cap dels tres ha aconseguit el suport majoritari dels caps d'estat i de govern. 

També et pot interessar

stats