El Fòrum Econòmic Mundial de Davos comença marcat per l'absència dels principals líders mundials

L'economia, el canvi climàtic, la globalització 4.0, l'amenaça de la tecnologia per a la seguretat i l'ocupació seran els principals assumptes.

Músics tradicionals actuen en l'inici de de la cerimònia d'inauguració del 49é Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa)
Músics tradicionals actuen en l'inici de de la cerimònia d'inauguració del 49é Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa) / Laurent Gillieron (Efe)

El Fòrum Econòmic Mundial de Davos ha obert aquest dimarts la seua reunió anual més important de l'any marcada pels problemes d'inestabilitat, ruptura i aïllacionisme que han provocat que no acudisquen els líders de França, el Regne Unit i els Estats Units. Aquesta cita reuneix els principals líders empresarials, i també líders polítics internacionals, periodistes i intel·lectuals per tal d'analitzar els problemes del món.

El canvi climàtic serà un dels assumptes més emblemàtics de la trobada, en la qual la posició escèptica no estarà representada per Trump, sinó pel nou president del Brasil, Jair Bolsonaro, qui ha amenaçat de retirar el seu país de l'Acord de París sobre Canvi Climàtic. Altres temes estrela seran el debat al voltant de la globalització 4.0, l'amenaça que representa la tecnologia per a la seguretat o l'ocupació.

Davos comença amb la sensació freda que deixa l'escassa presència de líders internacionals en aquesta edició del Fòrum Econòmic Mundial. Amb Donald Trump absent pel tancament de l'administració, la primera ministra britànica Theresa May intentant trobar una eixida per al Brexit, o Emmanuel Macron per la crisi dels jupetins grocs a França, les baixes són notables. Tampoc estaran el president de Rússia, Vladímir Putin, o el mexicà Andrés Manuel López Obrador.

Malgrat les absències dels principals líders, el Fòrum reuneix 3.000 participants de 110 països, entre els quals hi ha més de 60 caps d'Estat i centenars de dirigents de les companyies més influents d'una vintena d'indústries. Europa estarà representada principalment pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i per la cancellera alemanya Angela Merkel.

El president executiu i fundador del Fòrum, Klaus Schwab, ha reconegut que hi ha un "gran nivell d'incertesa" generalitzada perquè "la gent se sent insegura i ja no creu que el món de demà serà millor que el de hui".

Els grans bancs i les societats d'inversió, com ara Bank of America, Goldman Sachs, Credit Suisse, Blackstone o Bridgewater analitzen en el Fòrum de Davos els desafiaments que afronta el sector financer.

També et pot interessar

stats